Davanjem u zakup stanova i lokala zaplenjenih od kriminalaca država svakog meseca inkasira oko 100.000 evra, dok se ostale nekretnine i automobili daju na korišćenje bilo državnim organima, bilo socijalnim i zdravstvenim ustanovama. Ovo su podaci Ministarstva pravde koje su juče objavili elektronski mediji. Među stalno ili privremeno oduzetom imovinom nisu samo kuće i stanovi, već i preduzeća, hoteli, ali i umetničke slike, zlatne poluge, kao i torbica Merilin Monro.

Prema podacima Direkcije za upravljanje imovinom, za pet godina trajno je oduzet plac u Šilerovoj ulici od udovica vođa Zemunskog klana, koji je zaključkom Vlade dodeljen Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ovaj plac je zarastao u travu i šiblje. Trajno su oduzete dve kuće u Beogradu – od Milorada Ulemeka i Darka Eleza, zatim jedan stan u Novom Sadu koji je Vlada Srbije dala Vladi Vojvodine.

Između ostalog, trajno je oduzeto 11.034 grama zlata izlivenog u polugu, 33 rimska novčića iz trećeg-četvrtog veka i oko 17 kilograma zlatnog nakita razne finoće. Od pokretnih stvari pod kontrolom Direkcije je 29 umetničkih slika (autori Konjović, Milunović, Graovac, Mesaroš, Alarin, Vozarević…), zatim 16 ručnih satova, kao i torbica „Merilin Monro“, oduzeta od supruge optuženog vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića. Još oko 27 privrednih društava privremeno je pod kontrolom na osnovu rešenja suda, a 34 privredna društva i dve zemljoradničke zadruge na osnovu naredbe tužilaštva.

Kada je reč o motornim vozilima, zaplenjeno je 368 automobila, 12 motocikala, jedan šleper sa hladnjačom, osam kamiona sa prikolicom, 12 kamiona, jedan brod motorni tegljač, tri autobusa, jedna autocisterna, jedna kamp kućica, 10 građevinskih mašina, 11 kombija, dva vodena skutera i dva traktora. Pod njenom kontrolom su i dve hale – građevinski objekti i dve benzinske pumpe sa pratećim objektima u Vranju.

Šarićevi hoteli

Direkcija upravlja i sa četiri hotela zaplenjenih Darku Šariću, pet restorana, jednim bifeom, dve trećine sindikalnog odmarališta u Hrvatskoj i jednom autobuskom stanicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari