U okviru ciklusa „Oni koje ne zaboravljamo“ koji je, pre tri godine, pokrenula Gradska galerija u Užicu s namerom da se očuva sećanje na značajne umetnike iz užičkog kraja, u toj ustanovi je otvorena retrospektivna izložba akademskog slikara i likovnog pedagoga Milutina Koraća (Požega, 1923 – Užice, 2001). Izložba je pripremljena u saradnji sa Bibliotekom „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.

Istakavši da je postavka „dokaz da umetnik svojim odlaskom ne prestaje da živi, već nastavlja da egzistira kroz svoje stvaralaštvo“, Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije, poručio je da je Korać jedan od onih umetnika čije stvaralaštvo treba da bude „inspiracija novim naraštajima“, a potom iskazao veliku zahvalnost umetnikovoj porodici, ali i Narodnom muzeju, Istorijskom arhivu i Učiteljskom fakultetu, koji su ustupili veliki broj Koraćevih dela za tu postavku. Govoreći o Koraću kao renesansnom čoveku i „virtuozu u svim oblastima ljudskog duha“, čije slikarstvo je prepoznatljivo po zavičajnim pejzažima koji su u dosluhu sa prirodom, Dragiša Milosavljević, njegov prijatelj i istoričar umetnosti, podsetio je da je Korać bio „slikar, umetnik pejzaža, profesor, pesnik, pevač i gitarista, te da je sve to radio veoma suptilno“.

– Iako na prvi pogled ne izgleda tako, on je bio i moderan slikar u onom smislu u kom je slikarstvo u njegovom vremenu bilo moderno. Prihvatao je francuske simboliste i ekspresioniste, što je bilo normalno u vremenu u kom je studirao i stvarao, naveo je Milosavljević, poručivši da bi kulturni i duhovni život Užica bio znatno siromašniji da nije bilo velikog čoveka i umetnika, ukazavši na to da je sam Korać na najbolji način predstavio sebe na autoportretu.

 

Od Požege do Montreala

Milutin Korać je rođen u Požegi 1932. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1964. i magistrirao 2000. godine u Novom Sadu. Bio je profesor u srednjoj školi, Pedagoškoj akademiji i Učiteljskom fakultetu u Užicu. Izlagao je u Užicu, Minhenu, Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Bajinoj Bašti, Čačku, Višegradu, Šapcu, Kruševcu, Montrealu… Bio je član ULUS-a i dobitnik mnogih nagrada. Živeo je u Užicu, a povremeno je boravio u Nemačkoj, SAD i Kanadi. Izložbu je moguće pogledati do kraja aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari