Umetnost za sve: U okviru Outhide-a murale u Zaječaru oslikaće tri domaće umetnice 1Foto: Outhide

I ove godine, neformalna grupa Outhide iz Zaječara sprovodi tri projekta u okviru svog programa. Po prvi put će u saradnji sa OPENS-om iz Novog Sada i Kancelarijom za mlade grada Zaječara, realizovati poseban projekat usmeren na unapređenje mentalnog zdravlja dece kroz umetnost. U okviru ovog programa, umetnički mural koji će izraditi Irena Jevtović – Kusha Chicks će krasiti Osnovnu školu „Đura Jakšić“ u Zaječaru, stvarajući inspirativno i pozitivno okruženje za učenike.

U tom periodu u okviru iste škole, uz podršku TOC-a, a u okviru projekta „Zaokreni kulturu“ umetnica Marija Vidović – Marv oslikaće još jedan mural koji će dodatno ulapšati fasade i obogatiti sveopštu atmosferu. Takođe, pod pokroviteljstvom DUK festivala iz Čačka, mural u centru grada oslikaće Maja Stojanović – Zmaja. Sva tri murala će se oslikavati od 18. do 23. Juna ove godine.

Sve ove ideje potiču iz dugoročne i uspešne saradnje sa prijateljima Outhide-a iz organizacije DUK festivala u Čačku, koji im pružaju dugogodišnju logističku podršku i omogućavaju da krenu njihovim putem i uvećaju turističku ponudu grada Zaječara.

Irena Jevtović – Kusha Chiks je jedna od retkih devojaka u Srbiji koja se bavi oslikavanjem murala.

Kusha na indijskom jeziku znači talentovana, a to je i ime koje se daje devojčicama u toj zemlji. Ova 27-ogodišnja umetnica rodom iz Čačka osnovne i master studije je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo. Do sada je realizovala više samostalnih i grupnih izložbi, a takođe je i deo organizacionog tima festivala Dani urbane kulture (DUK) u rodnom gradu. Živi i radi na relaciji Čačak-Beograd.

Marija Vidović – Marv bavi se muralima i ilustracijama. Nadahnuta prirodom, pričama i svakodnevnim iskustvom, kombinuje apstraktne i figurativne elemente u celine zanimljivih kompozicija i kombinacija boja, koje često dočaravaju neku priču ili doživljaj.

Maja Stojanović – Zmaja, rođena je u Torontu 1996. godine. Prvih 12 godina života je provela u Kanadi, nakon čega se sa porodicom preselila u Čačak, gde je i završila gimnaziju. Diplomirala je 2019. godine na Seattle University-ju u Sjedinjenim Američkim Država i dobila zvanje interdisciplinarne umetnice. Posle fakulteta vratila se u Čačak. Članica je Udruženja vizuelnih umetnika tog grada, a deo je i organizacionog tima DUK festivala. Napisala je i ilustrovala knjigu „Kod nas se kaže… / We tend to say…”

Bitno je istaći pozitivni uticaj murala na mentalno zdravlje, te njihovu dobrobit za lokalnu zajednicu. Izloženost živopisnim bojama i kreativnim vizualnim prikazima može stimulisati lučenje dopamina, koji stimuliše osećaj sreće i relaksacije. U školama, murali mogu podstaknuti kreativnost, poboljšati raspoloženje i stvoriti pozitivno okruženje za učenike.

Ovaj projekat predstavlja sinergiju između umetnosti i društvenog angažmana, inspirišući na zajedništvo i solidarnost. Kroz saradnju sa različitim organizacijama i inicijativama, Outhide Festival nastavlja da doprinosi zajednici i stvara prilike za mlade talente da se izraze i razviju svoje veštine.

“Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i podrže ove aktivnosti u vidu posmatrača ili asistenata. Svi koji žele da asistiraju mogu da nam se obrate na našim profilima na društvenim mrežama. Umetnički radovi će biti dostupni za javnost i svi su dobrodošli da dođu i vide kako se školski zidovi transformišu u prava umetnička dela. Za više informacija, pratite nas na društvenim mrežama i zvaničnoj stranici Outhide Festivala”, poručuju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari