Umetnut eksploziv ili hardverska "greška": Kako je izveden napad pejdžerima na Hezbolahove operativce 1Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Serija eksplozija izazvana sabotažom pejdžera koje koriste Hezbolahovi operativci u Libanu usmrtila je najmanje 9 osoba, dok je povređeno više hiljada ljudi. Hezbolah i Iran upiru prstom u Izrael ali ostaje pitanje kako je probijen bezbednosni lanac ove militantne grupe.

Hezbolah se ponosi svojim strogim bezbednosnim merama, usavršavanim tokom decenija sukoba sa Izraelom. Serija eksplozija pejdžera koje koriste operativci Hezbolaha u Libanu dovode u pitanje ceo bezbednosni aparat militantne organizacije, prenosi RTS.

Ono što Hezbolah u ovom trenutku brine nisu toliko fizičke razmere napada koliko pitanje koliko se Izrael duboko infiltrirao u Hezbolahovu komunikacionu mrežu.

Mnogi operativci Hezbolaha prešli su na korišćenje pejdžera nakon što su mobilni telefoni članova Hezbolaha kompromitovani izraelskim hakovanjem.

Razmere najnovijeg napada pokazuju koliko je Hezbolahova bezbednost ranjiva pred sofisticiranom vojnom tehnologijom koju Izrael koristi ili mu je dostupna.

Umetnut eksploziv ili hardverska "greška": Kako je izveden napad pejdžerima na Hezbolahove operativce 2
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Proboj u Hezbolahov lanac snabdevanja

Lanac snabdevanja sve veća je briga u svetu sajber bezbednosti, jer su hakeri uspeli da pristupe uređajima dok su još u fabrici.

Raniji napadi su obično bili ograničeni na softver, dok su napadi na lanac snabdevanja hardverom daleko ređi, jer to podrazumeva da uređaj dođe u ruke onoga ko želi da izvede sabotažu, to jest mora fizički da mu pristupi.

Ukoliko se pokaže da je ovo zaista bio napad na lanac snabdevanja, to bi uključivalo ogromnu operaciju otvaranja pejdžera u fabrici i dodatna podešavanja.

Sabotaža tako velikog broja libanskih pejdžera zahtevala je obaveštajne podatke koje su pratili ceo lanac snabdevanja i tehničku osposobljenost da se sabotaža pejdžera pripremi neprimećeno.

Zašto Hezbolah koristi pejdžere

Od početka sukoba u Gazi prošle godine, Hezbolah je upozorio svoje članove da ne koriste mobilne telefone iz straha da bi mogli biti meta izraelske obaveštajne službe.

Izraelska agencija Šin Bet ubila je 1996. godine Hamasovog bombaša aktivacijom eksploziva u njegovom telefonu. To je jedan od razloga što je Hezbolah koristio pejdžere za komunikaciju, a kako prenose upućeni nedavno je ovoj militantnoj grupi isporučena nova serija.

Neko je, a Hezbolah nema dileme da iza ovoga stoji Izrael, uspeo da se tajno ubaci u lanac snabdevanja i pejdžere pripremi za sabotažu.

Bivši stručnjak za municiju britanske vojske, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je za BBC da je u uređaje verovatno upakovan i eksploziv, sakriven unutar lažne elektronske komponente.

Ovde bi, dodatno, bio aktiviran signal, naveo je izvor, nečim što se zove alfanumerička tekstualna poruka. Kada je primi prvi korisnik pejdžera, svaka sledeća osoba koja koristi istu seriju bi korišćenjem pejdžera aktivirala eksploziv.

Iako je broj žrtava relativno mali, stotine ozbiljno povređenih su veliki psihološki udarac za Hezbolah, smatraju eksperti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari