U okviru manifestacije Crna Gora jedna kulturna adresa u prostoru sportske hale Ada u Pljevljima, organizovana je likovna izložba Umijeće tipografskog oblikovanja. Organizator izložbe je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelj manifestacije je Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja.

Izložbu je otvorio Dragan Paldrmić sekretar Sekretarijata, a govorila je Ljiljana Zeković, istoričar umjetnosti sa Cetinja. „Iz iskonske potrebe čovjeka da saopšti svoje mišljenje i uspostavi misaonu komunikaciju sa drugima, bez vremenskog i prostornog ograničenja, rezultiralo je pronalaskom jedne od najvećih ljudskih tvorevina – pismom. Pismo je formirano kao skup definisanih tipografskih znakova-simbola, koji vizuelno reprodukuju elemente govornog jezika. Svoj konačan oblik dobilo je u alfabetskom pismu u kojem svaki glas ima svoj znak-fonogram“, rekla je Zeković. Dodajući da je umijeće tipografskog oblikovanja već desetak godina obrađuju na cetinjskom Fakultetu, Zeković je istakla da je „primarni cilj isticanje likovnosti tipografskog pisma, njegove slikovne determinante koja se zasniva na plastično-strukturalnom izrazu i transponovanju misaonog i pojmovnog u realne dimenzije“.

Prvu izložbu ove vrste inicirao je profesor na FLU na Cetinju, Mile Grozdanić, koji danas izlaže zajedno sa svojim saradnicima, nekadašnjim studentima – danas profesionalnim grafičkim dizajnerima i sadašnjim studentima Studijskog programa za grafički dizajn na fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Realizaciju izložbe na kojoj su izloženi radovi 36 autora, pomoglo je Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore, u okviru Programa za razvoj kulture u Opštinama na sjeveru Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari