Smoljinac, malo mesto u opštini Malo Crniće, bilo je prošlog četvrtka centar borbe protiv bele kuge u Srbiji. Akcija Dan borbe protiv bele kuge u ovom stiškom naselju pravazišla je sva očekivanja, a meštani i predstavnici saveta MZ Smoljinac poslali su najbolju moguću poruku naciji o značaju i važnosti problema nataliteta.


Između govornika prisutne je zabavljao hor Kir Stefan Srbin, a prisutnima se najpre obratio vladika Ignjatije koj je kazao da nije sve onako kako se čini na prvi pogled, to jest da nije samo finansijska situacija kriva za negativni prirodni priraštaj u Srbiji. “Poznato je da najsiromašnije države imaju najviše stanovnika, dakle nije istina da novac donosi puno dece. Što više para budemo imali sve će biti manje dece, a sve više uživanja. Čovek mora shvatiti da je društveno biće, biće zajednice i da ne može sam već da ga porodica čini onim što jeste”, rekao je vladika Ignjatije.

Među prisutnioma bio je i princ Aleksandar Karađorđević koji je o ovoj temi govorio na sličan način kao i vladika. “Smoljinac je poznat po velikom broju privrednika i dobrih domaćina. Oni daju dobar primer Srbiji kojoj preti bela kuga, jer se mladi boje da zasnuju porodicu zbog neizvesne budućnosti. Velika porodica je naša jedina garancija za svetlu budućnost, a kiša koja je padala na početku skupa nije loša, ona je dobra za poljoprivredu”, nadovezao se na vremenske prilike Aleksandar Karađorđević. Naročitu pažnju izazvali su Milorad Mandić – Manda i Radoš Bajić koje su svi prisutni jednostavno nazivali Milašin i Radašin, po likovima iz serije “Selo gori, a baba se češlja”. Pored toga što kroz svoje likove u serijama i filmovima propagiraju porodične vrednosti, i u privatnom životu imaju mnogo dece, a u slušaju Radoša Bajića i unučadi. Obojica su dali poseban ton manifestaciji Dan borbe protiv bele kuge i na sebi svojstven način animirali prisutne da shvate značaj problema negativnog prirodnog priraštaja u Srbiji.

Podsetimo, idejni tvorac ove akcije je TV autor Milan Popović poznat po emisiji “Zadnja kuća, Srbija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari