Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Institut za dječju i omladinsku književnost organizovali su u Bijelom Polju naučni skup na temu „Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu“, na kojem su govorili renomirani stvaraoci i univerzitetski profesori.


– Iako su teme kojima se bavio naučni skup posvećene uglavnom književnosti za djecu i omladinu one bi, svakako, trebalo da imaju mnogo veći značaj na približavanju te književnosti odraslima. Veoma je bitna i značajna interakcija odraslih i djece preko knjige i ovakvih i sličnih skupova. Marginalizacija dječje književnosti je prisutna, ne samo posljednjih dvadesetak godina, već i znatno ranije. Na kraju, javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa zbivanjima u dječjoj književnosti, što djelimično doprinosi i nedovoljna zainteresovanost medija, rekla je prof. dr Svetlana Kalezić Radonjić izvršna direktorka Instituta za dječju i omladinsku književnost.

Učesnik skupa književnik Borislav Jovanović smatra da je u Crnoj Gori prisutna hiperprodukcija književnosti za djecu, te da bi trebalo razlikovati književnost za djecu od dječje književnosti. „Nadam se da će Instituta za dječju i omladinsku književnost doprinijeti da se odvoji poetika od nepoetike. Jer, umjetnost je proširenje svijeta i ako u školama ne regrutujemo čitaoce, djeca će postati robovi tehnike“, kazao je Jovanović.

Organizatori su najavili da će uskoro izaći zbornik radova sa ovog naučnog skupa, u kojem će biti objavljeno 13 tekstova o piscima i djelima iz Crne Gore koji su bili aktuelni posljednjih 50 godina.

Učesnici skupa u Bijelom Polju bili su profesori i književnici Dijana Vučković, Milivoje Mlađenović, Radoje Femić, Gordana Janjušević Leković, Svetlana Kalezić Radonjić, Milutin Đuričković, Jelena Đonović, Sofija Kalezić Đuričković, Borislav Jovanović i Aleksandar Radoman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari