Umor i zamor glavni problem kod 39 odsto mladih: Kakve su životne i zdravstvene navike dvadesetogodišnjaka u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nacionalno istraživanje o životnim i zdravstvenim navikama dvadesetogodišnjaka koje je sprovela platforma „Zdravo dvadesete“ kompanije Galenika pokazalo je da mladima održavanje psihičkog blagostanja predstavlja izazov, saopštila je danas ta platforma.

Umor i zamor se percipiraju kao glavni problem za 39 odsto mladih, od čega većinu čine žene, obične prehlade predstavljaju problem kod 31 odsto njih, dok su depresija i anksioznost problem za 23 odsto mladih.

Istraživanje je pokazalo je da zdravlje postaje sve kompleksniji izazov sa kojim se mladi suočavaju, a pod tim se podrazumevaju negativni spoljašnji faktori, kao i sve manje vremena za sebe i svoje najbliže.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 600 ispitanika iz čitave Srbije u periodu januar–februar, ciljna grupa su bili mladi starosti od 19 do 25 godina, kao i populacija od 26 do 30 godina.

Prema istraživanju, 24 odsto ispitanika smatra da vodi računa o svom zdravlju, dok se 47 odsto trudi da to radi.

Većina mladih obavlja sistematske preglede samo kad mora zbog fakulteta ili posla (25 odsto), 21 odsto odlazi na preglede jednom godišnje, a 17 odsto ne ide uopšte.

U pogledu mentalnog zdravlja, više od polovine ispitanih se obraća stručnom licu (53 odsto), zatim prijatelju ili bliskoj osobi (37 odsto), dok se četvrtina njih ne obraća nikome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari