Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dostavile su članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije koji predviđa veću ulogu UN u Iraku. U skladu s planom UN bi dobile širi mandat u cilju promovisanja političkog pomirenja u Iraku. Prisustvo UN u Iraku bilo je umanjeno od kada je kamion bomba uništio njihovo sedište u Bagdadu avgusta 2003.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dostavile su članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija novi nacrt rezolucije koji predviđa veću ulogu UN u Iraku. U skladu s planom UN bi dobile širi mandat u cilju promovisanja političkog pomirenja u Iraku. Prisustvo UN u Iraku bilo je umanjeno od kada je kamion bomba uništio njihovo sedište u Bagdadu avgusta 2003. Diplomate kažu da je glasanje predviđeno za 10. avgust, kada ističe dosadašnji mandat UN u Iraku. Nacrt rezolucije usledio je nekoliko dana pošto su se u Vašingtonu sastali američki predsednik Džordž Buš i novi britanski premijer Gordon Braun.
Rezolucija bi, ukoliko bude usvojena, obezbedila UN mnogo veću savetodavnu ulogu u Iraku, čime bi UN bile ovlašćene da iznose savete u okviru revizije iračkog ustava i pomognu uspostavljanje spornih unutrašnjih granica. Misija UN bi takođe doprinela promovisanju ljudskih prava, kao i sudskih i pravnih reformi, uz pružanje pomoći iračkoj vladi u okviru planova za sprovođenje popisa stanovništva u zemlji. Nacrt rezolucije poziva UN da se aktivnije uključe u pružanje pomoći izbeglicama da se vrate svojim kućama, u raspodelu humanitarne pomoći i pomoć čitavoj naciji u naporima za rekonstrukciju zemlje. Takođe se ističe značaj naoružane zaštite koju će uglavnom pružati američke trupe za svaki tim UN na terenu. Bivši generalni sekretar Kofi Anan povukao je međunarodno osoblje UN iz Iraka pošto su visoki izaslanik UN Serđo Vieira de Melo i 21 osoba stradali tokom velike eksplozije u sedištu UN u Bagdadu koja se dogodila u avgustu 2003 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari