UN: Za slobodu od straha i nemaštine 1Foto: www.wikipedia.org

Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano izjavila je danas da je potrebno činiti sve da građani dostignu slobodu od straha i slobodu od nemaštine, i to u praksi, na lokalnom nivou.

U Srbiji UN na tome rade godinama, i sa Vladom i institucijama, ali i na nivou opština, istakla je Solarano na otvaranju Treće međunarodne konferencije o ljudskoj bezbednosti, koja se održava u rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Kako je istakla, o tim stvarima potrebne su intelektualne debate, ali one moraju da rezultiraju „slobodom od straha i nemaštine na terenu“.

Potrebno je sagledati sve aspekte života ljudi i u to treba uključiti rad cele Vlade i države, objasnila je Vojačkova Solarano.

Šef Misije OEBS u Beogradu Andrea Orizio ukazao je da su, kada je ljudska bezbednost u pitanju, postojeća migrantska kriza pojava koja ima posledice u toj oblasti i zato je potrebno imati „strateški pogled na to“.

Zato je veoma važno uključiti sve aktere – međunarodne organizacije, vlade, udruženja i institucije. To je neophodno da bi se osigurala bezbednost za sve, ne samo društva, nego i pojedinca, konstatovao je Orizio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari