Prošle godine je u našoj zemlji usvojen Zakon o racionalnom korišćenju električne energije, koji je stupio na snagu ove godine. Takođe, Srbija je potpisnica više međunarodnih sporazuma koji zahtevaju razvoj energetske efikasnosti.

U Kostolcu je održano predavanje na temu „Analiza potencijala i programa organizovanja praćenja i unapređivanja energetske efikasnosti EPS-a u proizvodnji uglja i proizvodnji i distribuciji električne energije“. Reč je o projektu koji se sprovodi na nivou čitavog sistema „Elektroprivrede Srbije“, namenjenog operativnom menadžmentu u kompanijama. Nakon uvodnog obraćanja Danka Beatovića, predstavnika PD „TE – KO Kostolac“ usledila su predavanja dr Aleksandra Nikolića, prof. dr Milana Kukrike, prof. dr Gorana Jankesa, mr Slobodana Grkavca i mr Mirjane Stamenić.

Autor ove studije je konzorcijum institucija na čelu sa Elektrotehničkim institutom Nikola Tesla. Dr Aleksandar Nikolić, kao rukovodilac studije, naglasio je značaj uvođenja energetskog menadžmenta kao preduslov u velikoj kompaniji kao što je EPS: -Za sprovođenje energetske efikasnosti je od presudnog značaja podrška menadžementa u svim privrednim društvima koje čine sistem Elektroprivrede Srbije. Osim činjenice da se radi o zakonskoj obavezi, ovaj proces doneće i prednosti u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari