Službenica Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Valentina Krstić, koja je od Agencije za borbu protiv korupcije dobila status zaštićene uzbunjivačice nakon što je prijavila niz nezakonitosti u koje je navodno bio umešan deo prethodne zatvorske uprave, vraćena je na raniju funkciju, ali je istovremeno obaveštena da će se protiv nje voditi disciplinski postupak koji je pokrenula ta uprava, saznaje Danas.

– Nakon dolaska novog upravnika niškog KPZ Aleksandra Grbovića prošlog meseca još uvek nije jasno da li će on i njegov tim insistirati na potpunom raščišćavanju kriminala i korupcije ili na zataškavanju problema, kao što se činilo godinama unazad. Ilustracija za to je i činjenica da je Krstićeva vraćena na funkciju načelnice Službe za obuku i upošljavanje, sa kojeg je u julu prošle godine premeštena na niže mesto, šefice Odseka za komercijalne poslove, pošto je uporno ukazivala na zloupotrebe, ali i obaveštenje da će se protiv nje voditi disciplinski postupak. Postupak je pokrenula prethodna zatvorska uprava, jer je ona navodno teže povredila radnu disciplinu tako što se na memorandumu KPZ-a zvanično obratila policiji, ukazujući da se dokazi o sumnjivim poslovima iznose i uništavaju – kažu izvori Danasa iz KPZ-a.

Krstićeva je suspendovana krajem februara, ali je uprava KPZ-a tu odluku stavila van snage nakon što je to zahtevao ministar pravde Nikola Selaković. Prethodno su Agencija za borbu protiv korupcije, zaštitnik građana, poverenik za informacije od javnog značaja i Misija OEBS u Srbiji ocenili da suspenzija i disciplinski postupak protiv Krstićeve predstavljaju nedopustivu odmazdu zbog njenog ukazivanja na mogući kriminal i korupciju. Istovremeno, zamenik upravnika KPZ-a Gordan Božić, koji je tada bio v.d. upravnika, napustio je ovu ustanovu pošto mu „nije produžen ugovor o radu“.

Poništeno rešenje o penzionisanju

Kako saznajemo, Upravni sud Srbije je ovih dana doneo presudu kojom je poništio rešenje Žalbene komisije Vlade Srbije o odbijanju žalbe Živorada Brankovića, koji je bio upravnik KPZ-a pre Božića, koju je podneo zbog prevremenog penzionisanja u junu 2011. Naložio je ponovno odlučivanje „nadležnog organa“ o ovom pitanju. Branković je, kako je naveo, sa mesta upravnika započeo borbu protiv nepravilnosti u zatvoru, a nakon „naprasnog“ penzionisanja je sa grupom bivših i sadašnjih radnika KPZ-a nadležnim organima ukazivao na kriminal i korupciju u toj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari