U okviru ukupnih aktivnosti na unapređenju lokalnih samouprava, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović primio je delegaciju iz Poljske, u okviru studijske posete u sklopu projekta „Razvoj kancelarija za lokalni ekonomski razvoj“, koji je sastavni deo Programa „Exchange 3“, a finansira ga Evropska unija. Projekat zajednički realizuju opština Žagubica, koja je i nosilac projekta, grad Požarevac, opštine Kučevo i Veliko Gradište, koji su partneri u projektu, kao i poljski grad Piotrkow Tribunalski.


Delegaciju Poljske činili su Marian Blaszcynski, predsednik Skupštine grada Piotrkow Tribunalski, Bogdan Munik, sekretar grada, Jolanda Kopec, direktor Kancelarije za evrointegracije i Marcin Fijalkowski, saradnik Kancelarije za evropske integracije. Srpska delegacija bila je u sastavu: Radiša Milošević, menadžer Projekta „Razvoj kancelarije za lokalni ekonomski razvoj“, Jovica Stojanović, menadžer projekta „Moj pčelinjak, moja kancelarija“, Jasmina Milenković, lokalni koordinator (grada Požarevac) i Milesa Marjanović, lokalni koordinator (opština Kučevo).

Načelnik okruga je pozdravio delegaciju iz Poljske i istakao da je ostvarivanje projekta koji je započet u saradnji sa poljskim gradom veoma važno; projekat traje oko godinu dana i omogućava podizanje kapaciteta lokalnih samouprava, što je, prema Petrovićevim rečima, od značaja, jer omogućava stvaranje ekonomskih kapaciteta opština i grada Požarevca. Program „Exchange 3“ omogućava međusobnu koordinaciju i razmenu iskustava sa partnerima iz Poljske. Ispred poljske delegacije obratila se Jolanda Kopec koja je rekla da je ovo drugi projekat koji se radi sa opštinom Žagubica i izrazila nadu da će partneri iz Poljske dolaziti u Braničevski okrug sve dok Srbija ne postane članica Evropske unije.

– Piotrkow Tribunalski je grad koji je koristio dosta sredstava iz Evropske unije, oko 70 miliona evra koja su korišćena za izgradnju puteva, kanalizaciju, škole, sport… Trenutno radimo na tome da iskoristimo sredstava za uspostvaljanje kancelarija za razvoj. Dodatno investiramo u informisanje ljudi. Hteli bismo da naša iskustva prenesemo vama, kako ne biste pravili iste greške kao mi. Smatramo da je za vas najbitnija decentralizacija vlasti, kako bi lokalne samouprave bile što samostalnije, rekla je između ostalog Kopec, dodajući da je najvažniji preduslov u svemu stabilnost pravnog sistema.

Opšti ciljevi projekta „Razvoj kancelarija za lokalni ekonomski razvoj“ odnose se na unapređenje kapaciteta za upravljanje lokalnim ekonomski razvojem, kao i poboljšanje preduzetničke klime i investicionog imidža opština Žagubica, Kučevo, Velika Plana i grada Požarevca. Krajnji korisnici su potencijalni preduzetnici, ljudi sa poslovnim idejama, postojeći preduzetnici kojima nedostaje informacija, veština i tržište, poljoprivredni proizvođači ili seoske porodice, gazdinstva sa niskim prihodima, koja obično nisu registrovana, te ne mogu koristiti beneficije i subvencije, kao i potencijalni investitori, zainteresovani za otvaranje novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari