Minule poslovne godine u rudarskom sektoru PD „TE – KO Kostolac“ ostvareni su odlični proizvodni rezultati, a napravljen je značajan iskorak u pravcu podizanja kvaliteta proizvodnje posmatrano sa tehničkog aspekta, u pogledu racionalizacije eksploatacije, kao i u pogledu zaštite, bezbednosti i zdravlja radnika na radu.

Proizvodni rezultati ostvareni u Direkciji za proizvodnju uglja nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da kop „Drmno“, već poodavno nije usko grlo za proizvodnju električne energije. Gotovo da se odomaćio izraz da se na kopu „Drmno“ ugalj iskopava u skladu sa potrebama rada termoenergetskih kapaciteta. Sada je izvesno da je prošlogodišnji plan proizvodnje uglja od 9,7 miliona tona bio predimenizonisan u odnosu na realne potrebe termoenergetskih kapaciteta i šireg tržišta. U 2013. godini iskopano je 8.803.759 tona uglja, što je na nivou od 91 procenata u odnosu na plan, ali u kvantitativnom i kvalitativnom smislu ovogodišnja proizvodnja je na nivou realnih potreba ostvarenje energetskog bilansa. Od ukupne količine iskopanog uglja za široku potrošnju i sopstvene potrebe izdvojeno je 200.156 tona komadnog uglja. U odnosu na 2012. ostvarena proizvodnja uglja u prošloj godini veća je za 900.000 tona.

Za prošlu proizvodnu godinu može se reći da je protekla u znaku otkrivke uglja. Rudarskim sistemima za otkrivanje uglja otkopano je 41.139.991 kubik čvrste mase, što je za 1.045.251 kubika više u odnosu na ostvarenje iz 2012. godine. Prošlogodišnji plan otkrivke na kopu „Drmno“ premašen je za tri procenata i ostvaren je pre isteka kalendarske godine, što je na neki način postala i tradicija na kopu „Drmno“.

Bez obzira na to što je bilans proizvodnje uglja znatno manji u odnosu na instalisane rudarske kapacitete, pred rudarima još jedna naporna i radna godina. Pored ostvarenja proizvodnih bilansa, realizaciju remonata, rekonstruktivnih zahvata, moraju se odraditi i strateški poslovi vezani za dinamiku napredovanja kopa „Drmno“ i realizaciju Projekta proširenja njegovih proizvodnih kapaciteta na 12 miliona tona godišnje, kako bi se stvorili uslovi da se odgovori i budućim potrebama novog termoenergetskog kapaciteta, koji će se graditi na lokalitetu Termoelektrane „Kostolac B“.

Proizvodnja uglja za 143 godine

Ukupno za 143 godine, od kako se u rudarskom basenu Kostolac organizovano radi na eksploataciji uglja, iskopano je podzemnom i površinskom eksploatacijom ukupno 218.615.458 tona. Na kopu „Drmno“ od 1987. godine, kada je otpočela eksploatacija uglja iskopano je 130.795.897 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari