Unesko uvrstio tehnike restauracije krovova od cinka u Parizu na listu svetske baštine 1Foto: shutterstock/ Bokeh Art Photo

Unesko je danas uvrstio tehnike restauracije krovova od cinka kao nematerijalnu svetsku baštinu.

„Restauracija krova uključuje uklanjanje starih komada cinka, merenje i sečenje novih komada pomoću pariske mašine za savijanje i sastavljanje i fiksiranje delova na krov“, saopšteno je iz ove Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.
Sa gotovo 80 ​​odsto krovova u Parizu prekrivenih cinkom, dodali su, grad je živa arhiva ovih veština „koje oblikuju jedinstveni identitet njegovog urbanog pejzaža.“

Od jutra do mraka, i zimi i leti, restauratori rade na krovovima u Parizu kako bi se očuvao čuveni obris grada.

Većina njih su muškarci, uglavnom mladi. Često vole visinu, arhitekturu i rad na otvorenom.

Fantin Dekens (21) je penjačica koja je radila kao barmenka, ali je želela da se bavi nečim što podrazumeva rad na otvorenom i na visinama. Od 2021. godine radi kao restauratorka.

„Super je biti na otvorenom. Ali postoje fizičke okolnosti koje se ne mogu zanemariti. Često je veoma hladno ili veoma vruće, stvari koje treba nositi su teške. Ovo ne možete raditi večno“, rekla je za Asošijeted pres.

Nadaju se da će priznanje Uneska inspirisati druge da se pridruže njihovim redovima i poboljšaju uslove rada.

Profesiji nedostaju radnici sa specijalizovanim veštinama za očuvanje krovova od cinka koji su prepoznatljiva karakteristika Pariza od 19. veka.

„To je priznanje za naš zanat, ali za mene je korisno samo ako je propraćeno razmišljanjem o tome zašto ima tako malo restauratora“, rekla je Dekens.

Koristeći tehnike zavarivanja iz 1800-ih, oni mere svaki novi list cinka tako da se uklapa u oblik krova.

„Postoji veoma poetska strana kada si visoko. Osećam se veoma slobodno u svojim pokretima. Dremamo u pauzama. Često pevamo, vičemo. Niko nas ne gleda. I možemo da posmatramo ceo Pariz u isto vreme. Prilično je neverovatno“, dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari