UNICEF poziva građane da donacijama pomognu deci koja su pogođena humanitarnim krizama 1Foto: UNICEF

UNICEF u Srbiji se pridružio globalnom pozivu za hitno prikupljanje pomoći za decu pogođenu humanitarnim krizama koje su izazvanim dugoročnim efektima pandemije COVID-19, klimatskim promenama i ratnim sukobima, kao i za decu u Srbiji koja žive u siromaštvu, saopšteno je danas.

Saopšteno je da je broj dece kojoj je potrebna humanitarna pomo veći nego ikada ranije u novijoj istoriji, i da više od 400 miliona dece živi u oblastima sa aktivnim sukobima.

Procenjuje se da jedna milijarda dece u svetu živi u zemljama koje su izuzetno izložene uticajima klimatskih promena. Najmanje 36,5 miliona dece je raseljeno iz svojih domova – što je najveći broj ikada zabeležen. A 8 miliona dece mlađe od 5 godina u 15 zemalja pogođenih krizom je u riziku od smrti usled teške neuhranjenosti.

Kako kažu, životi miliona dece u Somaliji, Etiopiji, Jemenu, Avganistanu i na Haitiju su ugroženi zbog gladi.

Pored toga izostanak kišnih perioda, rast cena hrane i energenata su, uz inflaciju, doveli do velike krize gladi.

I u Srbiji  kriza najviše pogađa najranjivije. Usled rata u Ukrajini i pandemije virusa COVID-19 došlo je do porasta rizika od siromaštva, nejednakosti i ugroženosti mnoge dece i  porodica i dece, kažu u saopštenju

Kako je UNICEF saopštio u našoj zemlji svako dvanaesto dete ne može da ostvari osnovne životne potrebe, a trećina dece živi u riziku od siromaštva koje veoma negativno utiče na sve oblasti razvoja i dobrobiti dece.

„U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kada uz prazničnu trpezu razmenjujemo poklone sa onima koje volimo, pokažimo solidarnost prema deci kojoj je pomoć najpotrebnija“, navodi se u saopštenju.

Prikupljene donacije omogućiće UNICEF-u da obezbedi pomoć najugroženijoj deci u svetu i da pomogne porodicama i deci u Srbiji da se izbore sa siromaštvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari