"Ugled škole čine rezultati, a ne estetika": Da li su nam potrebni uniforme, školski grbovi i himne? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ugled obrazovanja i škole je veoma složena stvar i ne zavisi od estetskih karakteristika, kaže za Danas specijalista školske pishologije Biljana Lajović komentarišući izjavu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da će se ugled školama povratiti uvođenjem uniformi, školskih grbova i himni.

Ministarka prosvete je gostujući na televiziji Tanjug izjavila i da bi uvođenje školskog grba i himne pomoglo đacima da se bolje povežu sa školom i da je više zavole.

Biljana Lajović kaže da uspostavljanje pojedinačnog identiteta pojedinih škola, nikako ne mora biti loše, ali da mora biti urađeno na inicijativu učenika i zajednice.

„To moraju da budu neke karakteristike koje su za tu školu i tu određenu zajednicu važne, to ne treba da nameću spoljni faktori, jer sve što se nametne spolja ima manju specifičnu težinu“, kaže Lajović.

Navodi i da uvođenje uniformi nije rešenje jer predstavlja samo prividno brisanje socijalnih razlika među ućenicima.

„Bez obzira na to da li svi nose zajedničke majice ili nose nešto što predstavlja statusni simbol, deca uvek vrlo dobro znaju ko je kakvog materijalnog statusa“, priča Lajović.

Kaže da je izgradnja identiteta škole proces koji traje i da mnoge škole u Srbiji već imaju svoje simbole ali da to samo po sebi ne doprinosi ugledu škole.

„Ugledu škole doprinose njeni rezultati, atmosfera u školi, kvalitet nastave zatim bezbednost u školi, i to je ono što bi trebalo da bude ključno, i svi treba da se bavimo tom suštinom“, kaže Lajović.

Dodaje da ako se bavimo spoljnim identitetom „zatrpaćemo“ one stvari koje su zaista bitne.

„Tako će glavni problem da ostane po strani i samo će se činiti da smo nešto uradili, a u stvari se nismo bavili suštinom. Ako se u društvu uvažava struka i profesionalnost onda će se vratiti ugled škola i značaj školstva“, zaključuje Lajović.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Nikola Ćurčin kaže za Danas da se ministarka Đukić Dejanović ovakvim izjavama i predlozima i dalje bavi šminkanjem modrica našeg školstva.

„Sada naše razbijene glave treba da umotamo u zastave, od toga će valjda prestati da pucaju kad dođe do zaključivanja ocena“, kaže Ćurčin.

On napominje da je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, zbog stanja u srpskoj prosveti, odlučio da stupi u „beli štrajk“ počevši od prvog septembra ove godine.

Štrajkovaće tako što neće upisivati ocene u E-Dnevnik.

„Naši zahtevi su predati Vladi još u decembru 2022. 1. Izmena krivičnog zakonika – isti tretman kao advokatura, oštre kazne za napad na zaposlene u ovrazovanjelu 2. Ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji 3. Pravo nastavnika da suspenduje učenika sa nastave kada se grubo narušava rad na času“, kaže Ćurčin i poručuje da ocena neće biti dok se svi zahtevai ne ispune.

Sociolog Jovo Bakić kaže da u našoj prosveti sve iz temelja mora da se menja i da predlaganjem himni i grbova u školama ministarka pokazuje da je nedostojna svoje pozicije.

„Mora iz temelja sve da se menja. Prvo, mora da ode ona, jer takvim predlogom dokazuje da je nedostojna“, kaže Bakić.

Jedan od važnih koraka u vraćanju ugleda školama i prosveti je, kako navodi, da se smeni valdajuća partija.

„Mora da ode ovaj režim, jer je skoro sasvim uništio prosvetu, i mora da se menja sistem, tj. da se izbaci stranačko zapošljavanje i imenovanje direktora, a da se nastavnicima pomogne da vrate ugled koji su nekad imali“, zaključuje Bakić.

Ovo nije prvi put da ministri iz naprednjačke vlasti predlažu ovakve mere u školama.

Nedavno je povratak uniformi u škole aktuelizovala i Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju smatrajući da bi trebalo otvoriti dijalog o tome, pre svega na nivou osnovnih škola.

„Mi ne želimo nikome ništa da namećemo, niti bilo koga da uniformišemo, ali treba da postoji red da deca osete red. Deca u redu koji se uspostavi bolje funkcionišu, bolje odrastaju, bolje su im navike, imaju neka pravila koja poštuju. Kada vi naučite da poštujete određena pravila, vi se u životu daleko odgovornije ponašate“, izjavila je Đurđević Stamenkovski u jednom svom gostovanju na televiziji Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari