Prosvetari pozivaju Vučića: Dođite na pet dana da budete profesor fizike, srpskog ili matematike, recimo? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (Unija SPRS) poručila je danas, u otvorenom pismu, predsedniku države Aleksandru Vučiću da je prilikom nedavnog obraćanja u javnosti, kada je govorio o materijalnom i radnom položaju prosvetnih radnika, izrekao niz neistina – netačnih materijalnih podataka – zamolivši ga da ih sledeći put zameni tačnim.

Istovremeno su ga pozvali da neko vreme bude profesor u školi kako bi sagledao situaciju u prosvetnom sistemu.

„U svom obraćanju ste dva puta, u dve odvojene prilike, deli ih više od 15 dana, naveli kako prosvetni radnici rade manji broj radnih sati nedeljno. Čak pominjete brojeve 18 i 20. To nisu tačne informacije“, navedeno je iz Unije SPRS.

Kako je naglašeno, „zaposleni u školi, kao i svi drugi zaposleni u državnim organima, institucijama, upravama… imaju 40-časovnu radnu nedelju raspoređenu u pet dana“.

„U te sate ulaze časovi redovne nastave, pripremne, dodatne, dopunske, sekcije, rad u timovima, sa roditeljima, kao i svi ostali dodatni poslovi po nalogu direktora. Dakle, nemojte javnost uvoditi u zabludu kako prosveta radi 18 ili 20 sati nedeljno“, poručili su sindikalci.

Uputili su mu „izazov“.

„Zašto ne biste uzeli neplaćenu jednu nedelju u Predsedništvu i došli u bilo koju osnovnu ili srednju školu da pet radnih rana budete profesor fizike, ili, srpskog, matematike, recimo?“, pozvali su Vučuća, uz uverenje da će država moći bez njega nedelju dana.

Vučiću su naveli da se plata zaposlenog u školi formira u zavisnosti od procenta radnog angažovanja i dostavili mu „tačne podatke“, uz poziv da u najskorijem roku svim medijima, a posebno javnom servisu, dostavi ispravljene.

Napisali su da se nadaju neočekivano visokom povećanju ličnog dohotka svima koji su sastavni deo obrazovnog procesa i koji rade sa vašom i našom decom.

„U tom smislu treba da se obrati pažnja na potpisan dokument – Protokol između vlade Srbije i reprezentativnih sindikata u osnovnim i srednjim školama u Srbiji iz oktobra 2023. godine. U Protokolu su jasno definisani rokovi i obaveza države da to ispoštuje. Nemojte nas razočarati“, naglasila je Unija SPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari