Evropski lideri proslavili su u nedelju 50. rođendan Evropske unije, a nemački kancelar Angela Merkel poručila je najvišim zvaničnicima 27 država članica da je ostvaren san o modernoj Evropi. Međutim, ovaj svečani samit propraćen rok koncertima, ali i muzikom Betovena, uz pivo i kolačiće koji su deljeni na suncem umivenim berlinskim ulicama, „pokvario“ je papa Benedikt XVI, nemačkog porekla.

Evropski lideri proslavili su u nedelju 50. rođendan Evropske unije, a nemački kancelar Angela Merkel poručila je najvišim zvaničnicima 27 država članica da je ostvaren san o modernoj Evropi. Međutim, ovaj svečani samit propraćen rok koncertima, ali i muzikom Betovena, uz pivo i kolačiće koji su deljeni na suncem umivenim berlinskim ulicama, „pokvario“ je papa Benedikt XVI, nemačkog porekla. Papa je, naime, saopštio svoj duboko pesimistički sud prema kojem bi Evropa, navodno, mogla početi da izumire.
Ljut zbog toga što u Berlinskoj deklaraciji, u kojoj su pobrojana dostignuća i izazovi Unije, nema podsećanja na hrišćanske korene Evrope, Benedikt je rekao da Evropa ne može biti građena zapostavljanjem identiteta njenih naroda. Obraćajući se biskupima koji su u Rimu obeležili 50. godišnjicu osnivanja Evropske ekonomske zajednice, papa je rekao da nevoljnost evropskih žena da rađaju i slab natalitet izvode kontinent na put zaborava.
„S demografske tačke gledišta čini se da bi Evropa mogla da ode u istoriju“, upozorio je papa i dodao da kontinent „gubi veru u svoju budućnost“. Stopa nataliteta je, istorijski gledano, na vrlo niskom nivou u mnogim državama EU, posebno u snažnim rimokatoličkim zemljama poput Poljske, Italije i Španije. Prema prognozama Ujedinjenih nacija stanovništvo EU bi u narednih nekoliko decenija moglo biti umanjeno za 50 miliona.
Oštri komentari poglavara Rimokatoličke crkve došli su baš u pravom trenutku, da pokvare evropsku slavljeničku atmosferu. Papine reči sasvim su odudarale od festivalskog raspoloženja u Berlinu, gde je Angela Merkel samit iskoristila kao odskočnu dasku za inaugurisanje svoje središnje uloge u oživljavanju Evropskog ustava.
Merkelova je u govoru koji je održala ispred Nemačkog istorijskog muzeja, nekoliko stotina metara od linije starog Berlinskog zida, rekla da, odrastajući iza Gvozdene zavese u Istočnoj Nemačkoj, nije mogla da zamisli da će videti Zapad pre nego što dođe u svoje pozne godine. Reagujući na opaske Benedikta XVI ona je istakla da kao demohrišćanka veruje da je evropska kultura zasnovana na „judeo-hrišćanskoj“ tradiciji.
Papa je rekao da su evropske moralne, kulturne i istorijske vrednosti sadržane u hrišćanstvu, a da EU negira tu činjenicu. Odvajanje Evrope od njenih hrišćanskih korena predstavlja jedinstven primer odricanja, ne toliko od Boga koliko od sebe same, istakao je papa Benedikt XVI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari