Uništen spomenik Josipu Brozu Titu u Subotici: Udruženja građana traže da se nađu krivci 1Oskrnavljen spomenik Josipa Broza Tita, foto: J. Patarčić

U parku VI Mini Jugoslavije, prošle nedelje, u noći između srede i četvrtka, oskrnavljen je spomenik Josipu Brozu Titu. Za predstavnike pokreta „IV Mini Jugoslavije“, udruženja građana „Solitarnost“ i „Centar – Tito“ nema dileme – ovo je vandalski čin.

“Ovo je definitivno vandalski čin. Nije bilo nikakve ekonomske koristi, kao što je bilo u nekim prethodnim slučajevima, kada je bila bista od bronze ili nekih metala koji su odavde nošeni”, kazao je Goran Gabrić, predsednik pokreta „IV Mini Jugoslavije“.

On je rekao da je slučaj prijavljen policiji i da se nada da će nadležni organi reagovati i pronaći počinioce.

“Ono što mi možemo poručiti jeste da nećemo stati sa našom borbom za bolje društvo i trudićemo se da i dalje ovaj park bude mesto okupljanja ljudi dobre volje i antifašista iz svih krajeva sveta”, poručio je Goran Gabrić.

Ovaj čin osudio je i Mikloš Olajoš Nađ, predsednik udruženja građana “Solidarnost”.

“Po nama ovo je učinjeno protiv čoveka, protiv života zajedno u Subotici i ovo su mogli samo vandali da učine”, kazao je Olajoš Nađ.

On je obrazložio da je 2012. godine jedna agencija sprovela ispitivanje javnog mnjenja u kojem je učestvovalo 1.500 građana, od kojih je 68 odsto na pitanje kada su najbolje živeli, odgovorilo u SFRJ.

“To je učinjeno protiv tog života i uopšte života danas zajedno”, podvukao je još jednom Olajoš Nađ.

Osnivač „IV Mini Jugoslavije“ Blaško Gabrić podsetio je da ovo nije prvi put da su vandali napravili štetu u ovom parku.

Kako je naveo, u više navrata je polomljeno nekoliko stolova i klupa, dok je spomenik jednom pretrpeo oštećenje kada mu je slomljen šinjel.

“Ovo je bio veći vandalski čin i mislim da bi policija trebalo da pronađe fašiste u našem gradu. Ovo je grad mira, grad tolerancije, grada u kojem živi od 25 do 30 nacionalnih manjina koje žive u slozi i najmanje nam trebaju fašisti da nas svađaju, da prave takve štete i da ne dozvole normalnim ljudima da uživaju u ovom parku koji smo napravili”, kazao je Blaško Gabrić.

Oskrnavljen spomenik obišao je i njegov tvorac, vajar Franjo Mačković, koji je konstatovao da uz velike napore i primenu različitih tehnika, spomenik ponovo može da se podigne.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari