– Iako je juče u Specijalnom sudu sa svedočenjem počeo bivši pripadnik resora Državne bezbednosti Ratko Ljubojević, glavna tema diskusije na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije bio je odnos medija prema ovom sudskom postupku. Odbrana je protestovala zbog toga što se tendencioznim objavljivanjem poverljivih podataka iz istrage povređuje pretpostavka nevinosti njihovih klijenata, dok su punomoćnici porodice insistirali da se „ne uvlači politika u postupak“.

Prema Ljubojevićevim rečima, koji je u vreme ubistva bio jedan od šefova smene ekipe koja je pratila Ćuruviju, knjiga u kojoj se nalazio izveštaj o njegovom praćenju je nedugo nakon petog oktobra 2000. uništena.

– Dobili smo nalog da se sve sveske i knjige izveštaja unište. Dobili smo nalog iz centrale, pocepali, stavili u džakove i oni su, valjda, odneti u Obrenovac i spaljeni – rekao je Ljubojević, dodajući da misli da je nalog došao iz kabineta direktora.

Govoreći o belom golfu koji su, prema navodima iz optužnice, Ratko Romić i Miroslav Kurak vozili tokom ubistva, Ljubojević je istakao da on misli da je predao taj automobil Romiću, ali da ne može da bude siguran pošto je od tada prošlo šesnaest godina.

Na početku pretresa, advokati odbrane su negodovali, jer se, prema njihovom mišljenju, selektivnim iznošenjem podataka iz istrage u medijima vodi paralelan postupak. Advokat Vladan Marinkov, branilac prvookrivljenog nekadašnjeg načelnika DB Srbije Radeta Markovića, rekao je da se objavljuju izjave koje još nisu izvedene kao dokazi i to selektivno sa isečenim rečenicama i da treba istražiti kako novinari stižu do njih. Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, braniteljka optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića je rekla, pozivajući se na tekst iz Politike od 8. januara ove godine o „tokovima novca“, da je Fondacija Ćuruvija dobila veliki iznos od Fondacije Rokfeler.

Za Slobodana Ružića, pravnog zastupnika porodice Ćuruvija, ovi navodi odbrane imaju za cilj da se suđenje predstavi kao namešteno, što je uvlačenje politike u sudnicu.

O pisanju medija se nisu izjašnjavali samo advokati pa je tako zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić pozvao novinare da se suzdrže od pisanja koje može da povredi pretpostavku nevinosti, a sutkinja Snežana Jovanović je naglasila da novinari poverljive spise svakako nisu dobili od sudskog veća.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari