U selu Boljari na koritskoj visoravni, u domaćinstvu jednog stočara, nakon što je utvrđeno postojanje opasne zarazne bolesti – kju groznice, veterinari bjelopoljske Veterinarske ambulante uništili su 29 ovaca i jedno tele. Postojanje bolesti je nalazima Specijalističke laboratorijske ambulante u Podgorici potvrđeno kod još 76 ovaca u koritskom zaseoku Dupljaci.


Ova bolest, koja je prije dvadesetak dana u domaćinstvima još pet stočara iz bjelopoljskih sela na koritskoj visoravni, potvrđena laboratorijskim analizama i tada je samo u jednom domaćinstvu ubijeno 60 ovaca.

Veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove u Bijelom Polju, Saša Đurović kazao je ranije da se radi o opasnoj zaraznoj bolesti, koja je po karakteru zoonoza i da je prenosiva na ljude.

-Ovo je bolest od koje mogu oboljeti sve vrste životinja su visoka temperatura i promjene na plućima praćene kašljem, objasnio je Đurović i istakao da Veterinarska inspekcija preduzima sve mjere na suzbijanju zaraze. „Životinje se ubijaju kada se potvrdi zaraženost i preduzimaju se mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i izolacija sumnjivih životinja“, kazao je Đurović i apelovao na sve stočare koji primijete bilo kakve promjene kod životinja da odmah prijave veterinarskoj službi.

U Kliničkom centru Crne Gore nedavno je liječen jedan od dva veterinarska tehničara, koji su oboljeli od kju groznice. Jedini način borbe protiv bolesti je uništavanje stoke i dezinfekcija objekata i dvorišta, a inače, protiv ove bolesti ne postoji vakcina.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštenjem su preporučili su odgajivačima koza, ovaca i goveda da ne nabavljaju nove životinje od neproverenih dobavljača, da u slučaju kupovine životinja od prodavca zahtevaju uverenje o zdravstvenom stanju životinja izdatu od nadležnog veterinara.

Veterinarska uprava, kako je saopšteno, u cilju zaštite zdravlja ljudi, očuvanja stočnog fonda i sprečavanja širenja te bolesti, stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe, područje mesta Sušica, Kovren i Sipanje u opštini Bijelo Polje i područe mesta Javorje, opština Žabljak.

Kju-groznica je poslednji put registrovana na teritoriji Crne Gore kod životinja 2007. na teritoriji Nikšića. Odgajivačima je naloženo da fizički odvoje ovce i koze od goveda, da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja, a posebno ako dođe do pobačaja, ne koriste termički neobrađeno mleko, da čim vremenske prilike dozvole sprovedu mere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja, da izvrše temeljno čišćenje štala u kojima borave životinje.

Iz Ministarstva su pojasnili da je kju-groznica bolest od koje obolevaju mnoge domaće životinje, posebno ovce, koze i goveda, a čiji je uzročnik rikecija „coxiella burnetii“. Upozoreno je i da se kod ljudi kju-groznica manifestuje naglom pojavom groznice – povišena telesna temperatura, najčešće do 40 stepeni, propraćene opštom slabošću organizma, znojenjem, jakom glavoboljom, bolovima u mišićima i grudima, kašljem i mučninom.

-Bolesti su najviše izložene osobe u neposrednoj blizini zaraženih životinja, posebno veterinari, odgajivači životinja, radnici u mlekarama i klanicama. Zaraženi materijal se može prenositi i na velike udaljenosti putem vazduha i vjetra, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari