United Media: Olivera Zekić ponovo pokušava da obmane javnost 1Foto: United Media

Olivera Zekić opet pokušava da obmane javnost ponovljenim tvrdnjama da ih upravni sporovi koje su pokrenuli učesnici na konkursu sprečavaju da odluče o petoj dozvoli, saopštila je kompanija United Media (UM) koja napominje da je spor koji je pokrenula Nova S televizija DOO zbog koje je REM neosnovano suspendovao konkurs, pokrenut zbog ćutanja uprave.

 

United Media napominje da spor u vezi sa prvim konkursom nije bio razlog za odlaganje donošenje odluke, već upravo drugi spor – zbog ćutanja uprave.

„Podsećamo, prvi spor je pokrenut jer je REM odlučio da mimo zakonskih kriterijuma, ignorišući prethodno ponašanje nosilaca dozvola i kršeći pravila postupka dodele, da dodeli nove dozvole postojećim emiterima. Nosioci dozvole su nakon konkursa nastavili sa praksom kršenja zakonskih i programskih obaveza, kao i elaborata, što je čak i REM morao da konstatuje svega nekoliko meseci nakon što im je ‘poklonio poverenje’. Pokretanje tog spora nije imalo nikakav efekat na nosioce dozvola koji su nesmetano nastavili da rade ono što su radili i pre konkursa“, podseća United Media, a prenosi portal N1.

Što se tiče tužbe u drugom sporu, ona je, kako ukazuje United Media, podneta zbog toga što je REM odbio da u zakonskom roku dodeli dozvolu.

„Ishod tog postupka nikako ne može da bude ponavljanje čitavog konkursa, niti je to tužilac tražio. Naprotiv, po izričitoj zakonskoj odredbi sud može ili da naloži REM-u da donese odluku, ili da sam reši stvar. Zato interpretacija predsednice Saveta REM-a (kojoj uskoro ističe mandat po sili zakona) nema nikakvo uporište u zakonu“, navodi United Media.

Nažalost, Upravni sud i Zaštitnik građana kojima se Nova S televizija obratila, svojom pasivnošću i odbijanjem da donesu odgovarajuće odluke, i to duže od godinu dana, dodatno ohrabruje REM i njegove predstavnike da slobodno i arbitrarno interpretiraju zakon, zaključuje United Media.

Podsetimo, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je da REM odluku o petoj dozvoli za nacionalnu pokrivenost neće doneti dok dva spora sa Novom pred Upravnim sudom ne dobiju epilog.

Nova S televizija, kao i TV N1, posluju u okviru kompanije United Media.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari