United Media se obratila Ustavnom sudu povodom pokušaja Saveta REM da spreči svoje raspuštanje 1Foto: United Media

United Media se obratila Ustavnom sudu Srbije, povodom pokušaja Saveta REM-a da ospori zakonske odredbe o svom raspuštanju, ističući brojne primere nezakonitog ili diskriminatornog postupanja članova ovog organa, saopšteno je.

Podsetimo, u skladu sa medijskom strategijom i pregovorima medijskih udruženja uz pomoć OEBS i Evropske unije, novim Zakonom o elektronskim medijima je propisano da se, u cilju unapređenja medijske scene, Savet REM-a raspusti do 4. novembra 2024. godine.

„Međutim, mesecima nakon usvajanja navedenog propisa, a nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora, REM je podneo Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti radi osporavanja zakonski propisane smene funkcionera koji ga vode“, dodaje se u saopštenju.

United Media navodi da je zainteresovana za predmetni postupak, između ostalog „zbog negativnog iskustva njenih povezanih lica na konkursima REM-a za nacionalnu televizijsku dozvolu, zbog kojih su nakon dve godine sudski postupci i odgovarajuće prijave još u toku“.

„U svom obraćanju Ustavnom sudu, kompanija iz sastava grupacije United Media je naglasila brojne primere nezakonitog ili diskriminatornog postupanja REM-a za koje su pretežno odgovorni članovi Saveta, selektivne primene zakona, zanemarivanja dužnosti nadzora rada elektronskih medija (naročito u izbornom procesu, ali i u vidu nepoštovanja programskih elaborata na osnovu kojih je nacionalnim emiterima dodeljena dozvola), pritisaka na nezavisne medije i drugog protivzakonitog ponašanja. Ukazali smo na brojne ocene kredibilnih domaćih i internacionalnih organizacija kojima se osporava nepristrasnost i rad postojećeg Saveta REM-a, uključujući Evropsku komisiju, Ujedinjene nacije, OEBS, ODIHR, Savet za borbu protiv korupcije, međunarodne medijske organizacije itd. Takođe smo ukazali na strateške dokumente i pravne akte koji podrazumevaju restrukturiranje REM-a kao prvi zadatak u unapređivanju slobode medija u Srbiji. Između ostalog, United Media je podsetila Ustavni sud na javne izjave bivših funkcionera REM-a koji nesporno otkrivaju potrebu temeljne revizije funkcionisanja tog tela“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, važeće odredbe Zakona o elektronskim medijima, kojima se predviđa raspuštanje postojećeg i imenovanje novog Saveta REM-a, niti povređuju vladavinu prava, niti su diskriminatorne, niti vređaju bilo čija prava da učestvuje u upravljanju javnim poslovima.

„United Media smatra da su navedene odredbe neophodni prvi (ali ne i jedini) korak ka poboljšanju stanja medijskih sloboda i da bi bilo kakvo odlaganje njihove primene bilo jasan znak nastavka urušavanja osnovnog prava građana Srbije na nezavisno javno informisanje. Nadamo se da će Ustavni sud doneti ispravnu odluku“, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari