Univerzitet u Novom Pazaru bez četiri studijska programa 1Foto: N. Kočović

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) i u sledeću školsku godinu ući će bez četiri studijska programa, kojima je prošle godine oduzeta akreditacija.

Budući brucoši ne mogu da računaju na indekse za studijske programe: pravo, ekonomija, srpski jezik i književnost i psihologiju.

Odgovorni sa te visokoškolske ustanove, od kako su oduzete akreditacije prošle godine, tvrde da su aktivnosti za akreditaciju u toku i „da će u septembru moći da se brucoši upisuju na te srudije“.

Od obećanja nije se odmaklo, a sve je verovatnije da će i naredni septembar proći bez upisa na programe kojima je oduzeta akreditacija.

Za razliku od prošle ove godine se beleži blagi porast zainteresovanih da studiraju na DUNP.

DUNP ima i smanjen broj akreditovanih programa. Od najava, iz prethodnih godina, da za hiljadu i nekad malo više, mesta ima na 20 akreditovanih programa osnovnih studija. Ta upisna kvota nikada nije ispunjavana. Za narednu školsku godinu najavljeno je da na 12 akreditovanih smerova mesta ima za 565 brucoša. Za studiranje prijavljeno je 579 budućih visokoškolaca.

Sredstvima iz budžeta finansiraće se 405 studenata. Školarine za samofinansirajuće studente iste su kao i prošle godine, od 60.000 do 70.000 dinara u zavisnosti od studijskog programa.

Najskuplje je na farmaceutskom smeru – 120.000 dinara. Za buduće farmaceute nema budžetskih sredstava i sadašnja cena važi od kako je uveden taj program pre nekoliko godina.

DUNP je saopštio da je, u junskom upisnom roku, najviše zainteresovanih bilo za studije arhitekture, farmacije, softverskog inženjerstva i vaspitača u predškolskim ustanovama. Očekivano interesovanje vladalo je za smerove rehabilitacija, engleski jezik i književnost i zdravstvenu negu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari