UNS: Četvrtina lokalnih samouprava nije raspisala medijske konkurse, slede prekršajni postupci 1foto FoNet/Velimir Ilić

Konkurse za projektno sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za ovu godinu nije raspisalo 45 od ukupno 167 lokalnih samouprava, iako je zakonski rok za raspisivanje konkursa bio 1. mart, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je, na pitanja UNS, odgovorilo da će u onim lokalnim samoupravama koje do sada nisu raspisale medijske konkurse, a nalaze se u statusu redovnog finansiranja, pokrenuti prekršajne postupke protiv odgovornih lica.

U 45 opština i gradova koje nisu raspisale konkurse, UNS je računao i 3 od 4 niške gradske opštine, kao i 15 od 17 beogradskih gradskih opština koje do sada nisu raspisale konkurs, što znači da bez gradskih opština još 27 lokalnih samouprava nije raspisalo medijske konkurse.

Od 124 lokalne samouprave koje su do sada raspisale konkurse, po evidenciji UNS-a, njih 24 raspisalo je konkurs nakon zakonskog roka, odnosno nakon 1. marta 2024. godine.

Iz Ministarstva su najavili da će u potpunosti primeniti Zakon i pokrenuti prekršajne postupke protiv odgovornih lica u onim jedinicama lokalne samouprave koje do danas, iako se nalaze u statusu redovnog finansiranja, nisu izvršile svoje zakonske obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari