UNS: Ekipa Bugarske nacionalne televizije dala izjave tužilaštvu o napadu u blizini Bosilegrada 1Bosilegrad, Foto: Dušan Pešić/Danas

Novinari Bugarske nacionalne televizije koji su napadnuti u blizini rudnika „Podvirovi“ kod Bosilegrada dok su snimali istraživačku emisiju o zagađenju prirodne sredine dali su izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Narednih dana izjavu bi trebalo da daju i ekološki aktivisti koji su napadnuti zajedno sa novinarima, rekao je za UNS predsednik Kulturno informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov.

„Napadači bi takodje trebalo da budu saslušani u narednom periodu, nakon čega će Osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu odlučiti da li će podići optužnicu“, kazao je on.

Nikolov je rekao da će epizoda emisije „Tragovi ostaju“ s pričom o ekološkom zagadjenju na srpsko-bugarskoj granici, koja će sadržati i kadrove napada radnika rudnika „Podvirovi“ na bugarske novinare i ekološke aktiviste biti emitovana 10. jula na Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

Kako svedoče snimci, a navodi UNS, novinara i producenta emisije „Tragovi ostaju“ Bogdana Lazarova, snimatelje Dimitara Slavova i Nikolaja Andreeva i tehničara Roberta Vacova napala je kamenicama grupa radnika na čelu sa direktorom „Bosil-metala“ Miodragom Vukajlovićem kraj rudnika „Podvirovi“ blizu Bosilegrada.

Ekipa Bugarske nacionalne televizije je prijavila incident policiji u Bosilegradu, a zatim je došao i generalni konzul Generalnog konzulata Bugarske u Nišu Dimitar Canev, koji je za N1 rekao da će lično u potpunosti ispratiti kako će u ovom slučaju reagovati pravni sistem Srbije.

Po rečima Nikolova, novinarska ekipa je prethodno dobila dozvolu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, akreditaciju i sva neophodna dokumenta za prilog o zagadjenosti životne sredne i izlivanju otpadnih voda u tokove reka, koji idu i na srpsku i na bugarsku stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari