UNS i UNS na Kosovu: Ko uznemirava novinare kod Kosova Polja 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu protestuju zbog onemogućavanja rada novinarskoj ekipi RTV KiM iz Čaglavice i snimatelju Radio-televizije Srbije na novinarskom zadatku u selu Kuzmin kod Kosova Polja.

U saopštenju udruženja se kaze da se od policija traži da utvrdi ko je novinare ometao i uznemiravao, kako bi mogli pred tužilaštvom da pokrenu postupak.

Kolege su obavestile UNS da je, dok su televizijske ekipe snimale prilog o iskopavanju rupa u potrazi za ugljem na periferiji ovog sela, stigao automobil turske firme „Bindi”, koja izvodi radove, sa registarskim oznakama Republike Albanije, navodi s eu saopštenju.

Advokatica Jovana Filipović, koja je bila sa novinarima, pozvala je policiju u Kosovu Polju, posle čega je sa novinarkom RTV KiM Zoricom Vorgučić podnela prijavu protiv radnika firme za neovlašćeno fotografisanje.

UNS i UNS na Kosovu ističu da niko nema pravo da ometa novinare na profesionalnom zadatku, a posebno ne sme da bez dopuštenja snima registarske oznake njihovih službenih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari