UNS: IFJ i EFJ osudile kampanju provladinih medija protiv Tamare Skrozze 1Foto: Medija centar

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da su Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ, EFJ) osudile koordinisanu kampanju klevetanja novinarke Foneta Tamare Skrozze od strane provladinih medija.

UNS je u saopštenju naveo da se IFJ i EFJ pridružuju svojim članicama u Srbiji u solidarnosti sa Skrozom i osudi blaćenja u cilju javnog diskreditovanja novinara lažnim informacijama.

Udruženje je dodalo da je Skroza od 29. jula 2024. podvrgnuta koordinisanoj kampanji klevete od strane medija blisko povezanih sa Vladom Srbije.

Tekstovi su se prvi put pojavili na portalima informer.rs i novosti.rs 29. jula, a zatim je usledilo širenje u udarnim vestima na Televiziji Pink i drugim medijima bliskim vlasti.

Skrozza je lažno optužena da je na TV N1 izjavila da je predsednik Vučić trebalo da bude ubijen u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine, što ona nikada nije rekla.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pojasnilo da je njen stvarni komentar, koji se odnosi na masovne demonstracije u Beogradu 5. oktobra 2000, izvučen iz konteksta, da se u njemu ne pominje Aleksandar Vučić i da nema nikakvog poziva na nasilje.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije osudilo je 31. jula sve veću učestalost ispoljavanja govora mržnje i otvorenih poziva na nasilje i/ili čak ubistvo neistomišljenika koji ispunjavaju naš javni prostor, a novinarka Skrozza je navedena kao primer.

U sapštenju piše da je Tamara Filipović iz NUNS kazala da ova vrsta klevetanja, ne samo Skroze, već i svih slobodoumnih ljudi u Srbiji, nije nova i da su njen scenario i rukopis su veoma dobro poznati.

Kako je navela „oni ostavljaju trag na kolegama, ali ako se nadaju da će ih ućutkati, to se neće desiti“.

„Ono što nas je ovoga puta posebno zabrinulo, zbunilo i iznenadilo je saopštenje našeg ministra, koji je, umesto da preduzme mere protiv medija zbog kršenja zakona, prećutno branio ove medije i napao koleginicu Skrozzu, optužujući je za govor mržnje“, kazala je Filipović.

Generalni sekretar IFJ Entoni Belanger kazao je da reakcija Ministarstva informisanja i telekomunikacija svedoči o alarmantnom stanju slobode štampe u Srbiji.

„Priključujući se kampanji tabloida, (ministar) Dejan Ristić otvara put daljem progonu novinarke Skrozze“, izjavio je Belanger.

Predsednica EFJ-a Maja Sever je kazala da su kampanje klevete i neosnovane optužbe opasna sredstva koja se koriste za utišavanje kritičnih glasova.

„Pridružujemo se SafeJournalists mreži u pozivu nadležnima da odmah deluju kako bi zaštitili slobodu medija u Srbiji i stavili tačku na ovu toksičnu kulturu straha i zastrašivanja“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari