UNS izražava zabrinutost zbog izveštavanja RTK: Televizija uputila dva izvinjenja u kratkom periodu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa ogrankom na Kosovu izrazilo je danas zabrinutost zbog izveštavanja Radio-televizije Kosova (RTK), ukazujući da je u proteklom periodu u dva navrata i sama uputila izvinjenje zbog sadržaja koji je plasiran na tom javnom servisu.

RTK je 22. jula u vestima objavila informacije iz teksta bosanskohercegovačkog medija „Slobodna Bosna“ u kojem je navedeno da pojedine kosovske medije „kontrolišu Srbija i Vučić“.

Upravni odbor RTK izrazio je potom žaljenje zbog objavljivanja tog članka u kojem su apostrofirani kosovski mediji, naveo je UNS i dodao da su članovi UO izrazili zabrinutost “zbog ovog jasnog propusta i zatražili detaljna pojašnjenja od menadžmenta“, koje je najavilo formiranje stručne komisije.

Direktor RTK Riljind Gervala ocenio je, međutim, da je „Slobodna Bosna“ ozbiljan medij. Iako je pozdravio pokretanje komisije, naveo je da RTK „ne može da postane anksiozni medij, hodajući na prstima da ne bi nikome smetao“.

UNS je podsetio da je RTK 17. marta ponovila lažnu vest od pre 20 godina o tome da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar dok su „bežala od grupe srpskih mladića“. Ta informacija, prema oceni UNS, bila je okidač za martovski pogrom u kojem je stradalo 19 ljudi, proterano 4.000 Srba, a uništeno i oskrnavljeno 39 hramova Srpske pravoslavne crkve.

Nakon što je UNS reagovalo na ponovljanje lažne vesti, a najmanje pedesetoro zaposlenih na kanalu na srpskom jeziku RTK2 i u srpskoj redakciji RTK1 se distanciralo od spornog teksta, RTK je izmenio objavu, navodeći da je „korigovana nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjava“.

Sredinom maja, tadašnji generalni direktor RTK Škumbin Ahmetdžekaj rekao je da je objavljena vest bila „lapsus“ i da je izmenjena, a da su protiv odgovornog za njeno objavljivanje preduzete disciplinske mere. U izmenjenoj informaciji objavljenoj na portalu RTK izostavljeno je potom da je nasilje 17. marta 2004. godine bilo usmereno protiv Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari