Nakon kolumne o litijumu u Danasu, Aleksandar Matković dobio više od 30 pretećih poruka 1Foto: N1

Nakon kolumne o litijumu objavljene u avgustu u onlajn izdanju dnevnog lista Danas, naučni saradnik Ekonomskog instituta Aleksandar Matković je dobio najmanje 30 pretećih poruka, od kojih je poslednja stigla prošle nedelje, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Matković je za sajt UNS-a rekao da je i tu poslednju poruku pretnje, kao i ostale, prosledio Odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova za visokotehnološki kriminal.

On je naveo da je prve preteće poruke pre mesec dana prijavio policiji i Tužilalštvu za visokotehnološki kriminal.

„Čuli smo se telefonom i rekli su da, ukoliko dobijem još neke preteće poruke, sve to prosledim. Pretnje su nastavile da stižu. Mislim da sam im do sada poslao bar 30 pretnji koje sam imao u različitim porukama“, kazao je Matković.

Dodao je da je poslednju povratnu informaciju od policije dobio pre četiri nedelje, kada su mu rekli da policija i tužilaštvo još rade na slučaju.

Matković je rekao i da je prestao da dobija ovakve poruke kada je u medijima javno govorio o njima, ali da su se nakon toga one intenzivirale nakon što je na portalu „Kopaćemo“ uvršten u grupu „Eko terorista“.

„Zabrinutost zbog vesti da je Matkoviću ugrožena bezbednost izrazilo je 230 svetskih intelektualaca, aktivista i članova Evropskog Parlamenta u pismu podrške objavljenom na sajtu Transnacionalnog instituta u Amsterdamu, na kojem je Matković spoljni saradnik“, preneo je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari