UNS osudilo odluku Hrvatske da ne dopusti ulazak novinara Republlike Srpske na njenu teritoriju 1foto FoNet/Velimir Ilić

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas novinarska udruženja iz Hrvatske da se solidarišu sa novinarom Danielom Simićem, predsednikom Udruženja novinara Republike Srpske, i da traže od Hrvatske da novinarima obezbedi slobodu kretanja i slobodno obavljanje posla.

UNS je osudilo zabranu tom novinaru Radio-televizije Republike Srpske da uđe u Hrvatsku i istakao da novinarski posao ne sme da bude razlog za ograničavanje slobode kretanja.

Simić je za sajt frontal.rs, prenosi UNS, rekao da ga je prvo granična policajka Hrvatske odvojila sa strane, a posle detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su ga za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona.

„Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će doći kolege da obave razgovor sa mnom i da sačekam malo. Ali da neće iz Zagreba, pa će biti brže. To malo se rasteglo na dva sata čekanja“, rekao je on.

Simića su potom pozvali u prostorije graničnog prelaza, gde su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili, ali su rekli da su iz hrvatske obaveštajne službe, navelo je UNS.

Simić je trekao da ih je zanimalo „otkud i kako“ je ranije bio u Donbasu, u Ukrajini, ko su mi bili kontakti, a posebno kako je napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom.

„U suštini, na sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije, tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua“, rekao je Simić za UNS.

U rešenju koje je posle svega dobio, nije naznačeno da li mu je trajno zabranjen ulazak u Hrvatsku, i najavioo da će odgovor i objašnjenje zvanično tražiti od Кonzulata Hrvatske u Banjaluci.

Kazao je da njegov slučaj „najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora“, a UNS podseća da je pravo na slobodu kretanja jedno od osnovnih ljudskih prava i da se i u standardima Saveta Evrope ističe da „države članice treba da garantuju slobodu kretanja i pristup informacijama novinarima, uključujući prekogranično kretanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari