Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je juče zabrinutost i ogorčenje zbog presude čačanskog Osnovnog suda protiv urednika Čačanskih novina Stojana Markovića kojim je za klevetu osuđen da plati predsedniku Nove Srbije Velimiru Iliću 100.000 dinara.


„Ovo je druga presuda čačanskog pravosuđa protiv slobode javne reči, jer je Marković već prošle godine osuđen za povredu časti i ugleda Velimira Ilića, bivšeg ministra koji je javnosti dobro poznat po tome što psuje i bije novinare, lažno ih optužuje za seksualno zlostavljanje ovaca, a kada je on u pitanju novinare tuži zbog kritike svog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Marković je osuđen za klevetu u tekstu „Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić. Neka se spremi“, a pokazalo se da su navodi teksta tačni, dodaje UNS u saopštenju. To udruženje podseća i da je Markoviću suđeno i zbog humoreske „Zanemoćali mandarin“, u kojoj se Ilić prepoznao, iako nije nigde pomenut imenom i prezimenom.

Udruženje novinara Srbije skreće pažnju čačanskom pravosuđu da, prema sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava i Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, nosioci javnih funkcija imaju umanjeno pravo na privatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari