UNS: U Mladenovcu poništen konkurs za medije jer traže više novca nego što je predviđeno 1foto R.Z./ATAImages

Beogradska opština Mladenovac poništila je konkurs za projektno sufinansiranje medija zato što je na konkurs pristiglo 15 prijava sa ukupno traženim iznosom budžeta od više od 10 miliona dinara, dok ta beogradska opština na raspolaganju ima samo dva miliona, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Za predložene projekte prijavljene na konkurs u Mladenovcu podnosioci traže 10.536.300 dinara, navodi se u rešenju o poništenju konkursa.

„To, uzimajući u obzir raspoloživa sredstva od dva miliona dinara, evidentno proizvodi zaključak o nedostatku sredstava za sufinansiranje projekata“, navodi se u rešenju, koje prenosi UNS.

UNS je dodao da nije dobio odgovore u toj beogradskoj opštini, na pozive da razjasne koji su dalji planovi u vezi sa tim medijskim kokursom.

Prošle godine Mladenovac je za projektno sufinansiranje medija izdvojio četiri miliona dinara.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je dan pre poništenja konkursa u Mladenovcu, 13. maja, u svom saopštenju navelo da je po konstituisanju resornog Ministarstva u aktuelnom sazivu izvršena analiza sprovođenja javnih medijskih konkursa na celokupnoj teritoriji Srbije.

„Utvrđeno je da su Republika, pokrajina i 114 jedinica lokalne samouprave postupile u skladu sa zakonom, dok to nisu učinile 42 jedinice lokalne samouprave“, navelo je Ministarstvo.

Ukazali su i da određene jedinice lokalne samouprave, poput Beograda, nisu imale osnova da u zakonskom roku raspišu javne konkurse u oblasti javnog informisanja, imajući u vidu da se neke od njih nalaze u režimu privremenog finansiranja.

„Sagledavajući u celosti trenutnu situaciju, Ministarstvo je uputilo dopise svim jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u režimu redovnog finansiranja, a koje do sada nisu raspisale javne konkurse u oblasti javnog informisanja, da to učine bez odlaganja i o svom postupanju obaveste Ministarstvo“, navelo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari