UNS: Učesnici protesta na severu Kosova nemaju pravo da ometaju novinare i da im prete 1Arhiva Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvo novinara Kosova i Metohije osudilo je pretnje i verbalne napade na novinare tokom današnjeg protesta u Zvečanu kom su prisustvovali i pojedini poslanici opozicije u Skupštini Srbije.

UNS u saopštenju navodi da su novinari snimali „prepirku“ grupe građana i opozicionih poslanika kada su im „pojedini učesnici protesta uputili pretnje, vređali ih i zahtevali od njih da isključe kamere i mobilne telefone“.

„Građani koji protestuju a samim tim i učestvuju u javnim događajima, nemaju pravo da onemogućavaju medijima da ih snimaju. Ukoliko ne žele da budu deo medijskog izveštavanja, moraju tako i da se ponašaju i da se sklone sa mesta na kom se javni događaj odvija“, naveo je UNS.

UNS je apelovao na građane da „ne ugrožavaju novinare dok obavljaju svoje profesionalne zadatke“.

„Neophodno je omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je neophodno da do javnosti stižu tačne informacije o zahtevima i nezadovoljstvu građana“, stoji u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari