UNS: Uklonjeni tragovi boje sa išaranog spomen-obeležja Đoku Vještici 1Foto: UNS

Spomen-obeležje novinaru i jednom od osnivača Studija B Đoku Vještici oštećeno je drugi put od obnavljanja, tako što je ime poznatog novinara na svakom mestu precrtano, a danas je domar Udruženja novinara Srbije (UNS) Milovan Agatonović uklonio tragove boje sa tog spomen-obeležja na platou kod Beograđanke, saopštio je UNS.

Kako se navodi, spomen-obeležje Đoku Vještici otkriveno je 1. aprila 2012. godine na platou koji je tada dobio njegovo ime, a polomljeno je u decembru 2019. godine.

Simbolično, spomen-obeležje je obnovljeno 18. novembra, na godišnjicu njegove smrti, i to nakon što su UNS, Studio B i Nova S, pokrenuli medijsku akciju za obnovu ovog spomen-obeležja.

U novembru je ovo spomen-obeležje ponovo oštećeno, tako što je ime Đoka Vještice precrtano, a njegov lik išaran. I tada je Agatonović spomenik Đoku Vještici vratio u prvobitno stanje. Prošle nedelje spomen-obeležje je ponovo išarano, a štetu je ponovo sanirao domar UNS.

Novinar Đoko Vještica poznat je po organizovanju humanitarnih akcija i pokretanju brojnih inicijativa za uređenje Beograda i zelenih površina u glavnom gradu.

Preminuo je 18. novembra 2008. godine.

Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio tri godine nakon njegove smrti. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari