UNS: Zašto se o trudnoći i porođaju žena sa invaliditetom retko izveštava? 1foto EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Trudnice i porodilje sa invaliditetom medijski su nevidljive, a informacije o specifičnostima sa kojima se suočavaju uglavnom su nedostupne, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) na osnovu razgovora sa tim ženama.

Organizacija „Iz kruga“ jedna je od retkih koje su priče o trudnicama sa invaliditetom objavljivale na portalu „Pristupačnost“.

Ipak, iz te organizacije navode za da u prethodne dve godine kao korisnice nisu imali trudnice sa invaliditetom, dok su i u godinama pre toga njihova direktna obraćanja bila retka.

Reproduktivni kapacitet žena sa invaliditetom, kako kažu organizacije „Iz kruga“, najčešće se ne smatra uobičajenim aspektom njihovog života i često zahteva potiskivanje.

Iz te oganizacije ukazuju da bi kontrateža ovoj stigmi moglo biti kontinuirano medijsko izveštavanje o trudnicama i porodiljama sa invaliditetom.

„To ne podrazumeva da medijski sadržaj o njima bude u znaku herojizacije, već da rame uz rame sa ostalim trudnicama prenose svoje iskustvo i govore o problemima sa kojima se suočavaju u trudnoći“, dodaju iz organizacije „Iz kruga“.

Iz organizacije Starthab, posvećene mentalnom zdravlju trudnica i porodilja, kao i zagovaranju za unapređenje njihovog položaja u zdravstvenom sistemu, kažu da bi voleli da u većoj meri dopru do trudnica sa invaliditetom, i to preko platforme „SaMAMAma“.

„U našem regionu je evidentan nedostatak prenatalne edukacije i pripreme za porođaj, negativne društvene percepcije porođaja kao isključivo iscrpljujućeg i mučnog iskustva, nedostatak emocionalne i praktične podrške za mlade trudnice i porodilje i porodilišta koja nisu prilagođena za pružanje individualizirane nege i podrške“, ističu iz Starthaba.

Predsednica Udruženja studenata sa hendikepom u Kragujevcu Sanja Stojanović izjavila je da se, kada se o nekoj temi ne govori javno, otvara prostor za nerazumevanje.

Nelagoda, kako je istakla, proizilazi iz toga što veruju da moraju da budu „normalne mame“, a ta sintagma podrazumeva zanemarivanje svake tegobe u trudnoći i zato im je teže da se nose sa bolom i nemogućnošću da nešto urade. Tako se kod njih stvara oseća krivice zbog invaliditeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari