UNS: Žene uspešne u novinarstvu 1

Novinarstvo je većinski ženska profesija i žene su pokazale i dokazale da mogu uspešno da vode medijske kuće, zbog čega je Udruženju novinara Srbije žao što je na mestu državnog sekretara za medije čovek koji je izjavio da se žene nisu dokazale na važnim mestima i da muškarac treba da vodi kuću, rekao je predsednik UNS Vladimir Radomirović.

Radomirović je istakao da „UNS dobro zna da žene mogu da vode novinarske i medijske kuće i zato će uvek podržavati prava novinarki i prava žena da se izbore za mesto u društvu koje zaslužuju“.

Radomirović je otvorio 8. medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu, na kojoj je bilo reči o srpskom jeziku i kulturi i ulozi koju mediji i organizacije dijaspore i regiona imaju u njihovom očuvanju, upotrebi ćiriličkih fontova u digitalnoj komunikaciji, korišćenju na društvenim mrežama, kao i mogućnostima povezivanja zajednice na Fejsbuku.

Od 2013. godine kolege iz regiona dolaze na praksu i obuku u UNS i beogradske redakcije da bi naučili kako da pokrenu sajtove, kako da unaprede postojeće i prilagode se onlajn okruženju i radu na internetu. Njih 23 je do sada prošlo kroz ovaj naš program, rekao je Radomirović, saopšteno je iz UNS.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da 20 miliona ljudi u svetu govori srpskim jezikom i da je veliki broj naših sunarodnika u rasejanju, zbog čega ovo ministarstvo ima časnu i odgovornu dužnost i obavezu da učini sve da tamo gde se nalaze ne zaborave ni svoju državu, ni svoj jezik, ni svoje pismo.

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović istakao je da Ministarstvo kulture i informisanja već deset godina podržava aktivnosti pripadnika srpskog naroda u dijaspori i zemljama regiona u oblasti kulture, kulturnog stvaralaštva i informisanja.

Prilikom raspisivanja konkursa ministarstva u poslednje tri godine, jedan od prioriteta je očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta, rekao je on.

Uprkos ograničenim sredstvima i kapacitetima, Ministarstvo će i dalje biti pouzdan partner u tom važnom procesu za Srbiju, rekao je Gajović.

Konferenciju su organizovali Udruženje novinara Srbije (UNS) i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, navodi se u saopštenju UNS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari