U organizaciji Centra za Kulturu ,,Veljko Dugošević’’, pod prokrivteljstvom opštine, u Kučevu je održana 26. Smotra dečijeg izvornog narodnog stvaralaštva na kojoj je nastupilo oko 200 najmlađih čuvara narodne tradicije i običaja.

Ova smotra, koja se do ove godine održavala u okviru pratećih programa Smotre izvornornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’, ima za cilj afirmaciju i očuvanje tradicije izvornog narodnog stvaralaštva i angažovanje velikog broja ljubitelja narodnih običaja ovoga kraja od zaborava. Organizatori i učesnici ove kulturne manifestacije imali su problema zbog kiše pa je takmičenje sa letnje pozornice u centru grada,preseljeno u veliku salu ,,Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’. Smotri je pored mnogobrojnih učesnika,organizatora i građana prisustvao i zamenik predsednika opštine Kučevo Novica Janošević sa saradnicima. Ovu novu kulturnu manifestaciju u gradu na Peku otvorila je direktorka Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’ Jasmina Blagojević koja je ujedno i direktor Smotre. Kako je istakla, ove godine Opštinska smotra dečjeg izvornog stvaralaštva je vremenski izdojena iz Smotre izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ koja će se 46. put održati od 26 do 31. a vgusta ove godine. Po svemu sudeći, građane Kučeva i okoline, kao i sve one koji odluče da posete Kučevo, očekuje bogato kulturno leto.

Pobednici smotre u negovanju narodnih običaja po kategorijama, je folklorna grupa učenika Osnovne škole ‘’Ugrin Branković’’Kučevo,područno odelenje Neresnica, drugo mesto osvojila je dečija grupa iz Osnovne škole ,,Slobodan Jović’’ iz Voluje dok je treće mesto po oceni tročlane stručne komisije pripalo Osnovnoj škoi ,,Veljko Dugošević’’ iz Turije. U kategoriji izvođenja pesama Ivona Matušić iz Predškolske ustanove ,,Lane’’ iz Kučeva pobednik je smotre. Drugo i treće mesto osvojile su Manuela Bumbešević i Dečija ženska pevačka grupa Folklornog ansambla Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ . U Konkurenciji instrumentalista prvo meso na violini osvojio je Nemanja Kojić iz Turije a drugi je David Marinović iz Folklornmog ansambla Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ iz Kučeva.Na daskama pozornice Centra za kulturu u Kučevu prastare igre zaigrali su unuci i praunuci osnivača i prvih učesnika Smotre,što je dobra tradicija a ujedno i nastavak aktivnosti onih koji rade u kulturi u negovanju narodnih običaja i folklora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari