Upis u srednje škole: Koji obrazovni profili su bili najtraženiji i šta da rade učenici koji nisu raspoređeni u prvom krugu? 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Raspored učenika po srednjim školama objavljen je juče, a podaci Ministarstva prosvete pokazuju da su ove godine najpopularniji bili obrazovni profili u području rada zdravstvo i socijalna zaštita u medicinskim školama.

Od ostalih škola posebno visok indeks popularnosti je bio za Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, Srednju turističku školu na Novom Beogradu – smer hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – smer avio-tehničar za vazduhoplov i motor.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je u prvom krugu raspoređeno 59.091 učenika. Prema jednoj od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto đaka.

Po prvom opredeljenju do mesta u srednjoj školi je došlo 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163.

U četvorogodišnje obrazovne profile raspoređeno je 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje profile 10.125 đaka, navode iz Ministarstva.

Posle prvog upisnog kruga ostalo je neraspoređeno 1.524 učenika i oni imaju mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, a u trogodišnjim 3.783. ​

Tačan spisak škola u kojima je ostalo mesta može da se vidi na portalu Moja srednja škola.

​U utorak, 2. jula učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu, navode iz Ministarstva prosvete.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, preko portala Moja srednja škola, od 2. do 6. jula ili odlaskom u srednju školu.

Đaci koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari