Amerikanka iz Vašingtona Džejn Balog uskoro bi mogla da bude osuđena na kaznu zatvora zbog toga što je u birački spisak upisala svog psa, a njen ljubimac Dankan i dalje ima pravo glasa.
Starica je pre izvesnog vremena podnela zahtev da Dankan M. Mekdonald bude upisan u birački spisak i posle izvesnog vremena dobila je potvrdu da je to urađeno, a da pri tom niko nije zatražio nikakav dokument o toj osobi.

Amerikanka iz Vašingtona Džejn Balog uskoro bi mogla da bude osuđena na kaznu zatvora zbog toga što je u birački spisak upisala svog psa, a njen ljubimac Dankan i dalje ima pravo glasa.
Starica je pre izvesnog vremena podnela zahtev da Dankan M. Mekdonald bude upisan u birački spisak i posle izvesnog vremena dobila je potvrdu da je to urađeno, a da pri tom niko nije zatražio nikakav dokument o toj osobi. Pitanje je da li bi ikada iko i utvrdio da je reč o psu da Džejn čitavu priču nije ispričala novinarima.
– Samo sam želela da upozorim kako je lako ući u birački spisak, što znači da su na izborima moguće prevare. Verovala sam da će mi neko zbog toga zahvaliti, a oni su me optužili i izvode me pred sud. Kao da sam ja ta koja je varala – rekla je šezdeset šestogodišnja Balog.
Ona je krajem pošle godine najpre registrovala telefon na Dankanovo ime i tada takođe niko nije pitao niti proveravao o kome je reč. Posle toga je sa odreskom od telefonskog računa Dankana upisala u birački spisak.
Dankan je već primio tri glasačka listića i sve ih je „potpisao“ otiskom šape, što takođe nikome nije bilo sumnjivo. Tek tada je starica reagovala i tražila od nadležnih da konačno počnu da rade svoj posao, ali joj je tada rečeno da Dankan mora da dođe lično da bi se ispisao spiska.
Posle svega, predstavnik za štampu njene izborne jedinice Bobi Egan izjavio je da postupak gospođe Balog predstavlja „napad na demokratiju“. Balog će se narednog meseca naći pred sudom, a njen pas je i dalje registrovani glasač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari