UPK: Mortalitet od kovida među najvećima u svetu, potrebne promene 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Udruženje lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ objavilo je strategiju suzbijanja epidemije korona virusa u Srbiji i pozvalo građane da svojim potpisom podrže ovaj dokument koji je primarno namenjen zadravstvenim vlastima.

Na početku pomentutog dokumenta, UPK ističu da je stopa letaliteta od kovida u Srbiji (broj umrlih od kovida od ukupno obolelih od kovida) 2,8 odsto, što je znatno više od svetskog proseka od dva odsto.

Istovremeno, lekari podsećaju i da ako koristimo realan broj smrtnih ishoda, koji se procenjuje na oko 31 500, mortalitet iznosi oko pet na 1,000 stanovnika, što nas stavlja u sam vrh na listi svih zemalja sveta.

U uvodu strategije takođe se podseća da je peti talas epidemije virusa korona prestigao razmere najgoreg decembarskog talasa (2020) po apsolutnom broju pozitivnih i umrlih i po dužini trajanja.

– Tako je 43, 44. i 45. nedelji je probijen rekord za sedmodnevni prosek od 60 umrlih svakog dana. Drugim rečima, imali smo 21 dan za redom 60 ili više umrlih svakoga dana – ističu u UPK, dodajući i da „koronavirus u petom talasu odneo više od 4,600 života, to je 77 autobusa punih ljudi nepovratno izgubljeno samo u petom talasu“.

Sve ovo, kako navode lekari, dešava se u vreme kad ima vakcina ali ne i dovoljno građana da ih primi, pa je tako do sada dato preko 7,8 miliona doza vakcine, odnosno manje od 45 odsto stanovnika RS primilo je jednu dozu, 43 odsto dve a 21 odsto tri.

– Kada je vakcinacija počela, mesečno smo imali oko sedam odsto obuhvata populacije prvom i drugom dozom svakog meseca. Od juna, mesečno pokrijemo svega nešto više od jedan odsto populacije – kažu u UPK.

S obzirom na sve prethodno pomenuto oni predlažu niz mera, koje podrazumevaju mnogo veću transparentnost podataka, tako da javnost ima uvid u strukturu obolelih, hospitalizovanih, umrlih i vakcinisanih po polu, starosti, mestu stanovanja, ali i veći obuhvat testiranja, pošto je Srbija imala i do 35 odsto pozitivnih među testiranima u poslednjem talasu, dok SZO navodi da taj procenat ne bi trebalo da prelazi pet odsto.

Lekari takođe navode da je potrebno uvesti i posebne mere kao što je zabrana okupljanja, zatvaranje neesencijalnih delatnosti, prelazak na rad od kuće, uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane ili određene grupe stanovništva, što su inače sve mere koje su UPK i ranije isticali kao neophodne.

Povodom širenja novog, po svoj prilici, zaraznijeg omikron soja, UPK navodi da je za sve osobe koje ulaze u Srbiju neophodno uvesti obavezan PCR test ne stariji od 48 sati, ali i mere karantina, kao i antigensko testiranje za one putnike za koje se na aerodrumu utvrdi da imaju simptome kovida 19.

Osvrćući se na predstojeće praznike, kada se očekuju veća okupljanja, lekari navode da je potrebno zatvoriti ugostitelsjke objekte, zabraniti skupove, obratiti posebnu pažnju na zimske centre.

-Ukoliko se prethodne mere ne sprovedu, jedina mera koja ostaje jeste striktna mera zabrane kretanja stanovništva od 17 časova 31. decembra 2021. do 7 časova 1. januara 2022. i od 17 časova 1. januara 2022. do 7 časova 2. januara 2022 – kažu u UPK.

UPK su naveli u strategiji i da je potrebno razmišljati o drugačijem načinu finansiranja zdravstva, pošto sadašnji može postati neodrživ, ali i o drugačijoj raspodeli tereta između primerne i drugih nivoa zdravstvene zaštitet tako da građani većinu svojih problema mogu da reše sa izabranim doktorima čime bi se specijalističke službe rasteretile.

Lekari su se osvrnuli i na problem sve većeg broja građana koji boluju od dugog kovida na koje se trenutno ne obraća pažnja.

Takođe je postavljeno i pitanje krivične odgovornosti lekara koji odvraćaju građane od vakcinacije, ali i opšte odgovornosti Kriznog štaba za trenutno stanje. UPK još jednom su istakli da bi po zakonu epidemijom trebalo da upravlja Republička stručna komisija, uz ministra zdravlja, i Batut, a ne telo kao što je Krizni štab.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari