Uvećani računi za grejanjeFoto M.P.

Uporedjujući cene vode, grejanja i komunalnih usluga u Kragujevcu, Majdanpeku, Užicu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Novom Pazaru, dolazi se do zaključka da je grejanje po kvadratnom metru najskuplje u Užicu i Novom Sadu, a voda najeftinija u Zrenjaninu i Majdanpeku. Sa Zrenjaninom je jedini problem što pijaće vode nema.

Gradske vlasti u Majdanpeku su krajem decembra donele odluku korisnici grejanja, od janura, po plaćaju 95 dinara, umesto dosadašnjih 100 dinara po m2.

Iako je cena grejanja u Užicu od 1. januara odlukom Gradskog veća trebalo da bude povećana za 9 odsto, ta odluka je prolongirana do 1. juna ove godine. Tako će Užičani još šest meseci nastaviti da grejanje plaćaju 99,6 dinara po kvadratnom metru.

Nešto slično se desilo i u Novom Pazaru. Gradski parlament je na poslednjem prošlogodišnjem zasedanju poništio je odluku o poskupljenju cena grejanja za 10 odsto.

Kragujevac: Kanalizacija se posebno fakturiše

Prema cenovniku koji važi od 1. januara 2021. godine, građani Kragujevca plaćaju vodu po ceni od 54,87 dinara po kubnom metru. U strukturi ovog iznosa osnovna cena vode je 49,48 na koju treba dodati PDV od 10% ili 4.95 dinara.

Uporedne cene vode, grejanja i komunalnih usluga u Kragujevcu, Majdanpeku, Užicu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Novom Pazaru 1Kanalizacija se posebno fakturiše i cena je 16.59 dinara uvećana za PDV od 10% što u krajnjem rezultatu pokazuju da plaćaju 18.25 dinara za ovu uslugu. Identičan iznos se plaća i na ime prečišćavanjua otpadnih voda.

Ovo znači da svako domaćinstvo plaća cenu od 91.37 dinara po potrošenom kubnom metru vode.

Cena kubika vode u Kragujevcu ipak je nešto viša, jer na krajnji iznos od 91, 37 dinara po kubiku vode, treba dodati i naknadu za korišćenje vodnog dobra u iznosu od 0,23 dinara po kubnom metru, kao i naknadu za ispuštenu vodu koja iznosi 0,21 dinar po kubiku vode.

U sklopu usluga koje pruža Javno stambeno preduzeće građani Kragujevca kroz objedinjenu naplatu plaćaju grejanje, iznošenje smeća, održavanje stambenih zgrada u koje spada održavanje liftova, fasada, krovova, kao i čišćenje zgrada.

Takođe kroz objedinjenu naplatu plaća se i zakupnina za korišćenje stambenog i poslovnog prostora, dimničarske usluge, naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, kao i naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine i druge usluge.

Za odvoz smeća građani plaćaju 7,00 dinara po kvadratnom metru stmbenog prostora, a u cenu je uračunat PDV. Za stanovnike seoskog područja cena ove usluge sa uračunatim PDV-om iznosi 4,30 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora.

Za uslugu daljinskog grejanja u strukturi cene postoji fiksni i varijabilni deo za one koji plaćaju paušano. Fiksni deo bez uračunatog PDV-a iznosi 26,55 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, dok je varijabilni 57,59 dinara takođe bez PDV-a za istu mernu jedinicu. Ovo znači da Kragujevčani plaćaju 84,14 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora.

Društvene delatnosti iz iste kategorije paušalaca i za istu uslugu grejanja plaćaju 126,220 dinara po kvadratnom metru prostora koji se greje, gde fiksni deo iznosi 39,82 dinara, a varijabilni 86,,38 dinara. Ostali korisnici u koje spada i privreda plaćaju 252,41 dinara, gde fiksni deo iznosi 79,65 dinara, a varijabilni 172,76 dinara.

Grejanje u Kragujevcu se može plaćati po osnovu izmerene potrošnje gde je fiksni deo obračunat po kvadratnom metru, a varijabilni po megavatima utrošene toplotne energije.

Tako građani plaćaju 26, 55 dinara na ime fiksnog dela i 4.936,10 dinara po megavatu. Društvene delatnosti plaćaju isti fiksni deo kao paušalci i dodatnih 7.404,15 dinara na ime varijabilnog dela po megavatu isporučene toplotne energije.

Za daljinsko grejanje Kragujevačani za, primera radi, stan od 60m2 plaćaju u proseku oko 6.000 dinara mesečno ali svih 12 meseci u godini, što znači da samo za to tokom godine izdvajaju oko 72.000 dinara.

Ove cene se ne odnose na korisnike grejanja na gas. Kada je ta vrsta grejanja u pitanju neke procene govore da su Kragujevčani za stambeni prostor od 100-ak kvadrata prošle godine izdvajali između 80 i 100.000 dinara tokom grejne sezone.

Majdanpek: Od januara daljinsko grejanje pet odsto jeftinije

Poslednje nedelje decembra na sednici Opštisnkog veća JKP Majdanpek iz Majdanpeka odobren je zahtev za novu, nižu cenu daljinskog grejanja.

Janurski računi biće pet procenata manji, s obziromda je za taj procenat umanjena cena grejanja.

– Cena po kvadratu je sada 95 dinara, umesto dosadašnjih 100 – rekao nam je direktor JP „Majdanpek“ Majdanpek, Đorđe Roškić.

Od ove grejne sezone Majdanpečani se umesto na mazut, greju na drvnu sečku, koju kao energent koristi nova toplana urađena sredstvima Kancelarije za javna ulaganja.

Daljinsko grejanje u Majdanpeku, prema rečima nadležnih, je energetski efikasnije, ekološki prihvatljivije i ekonomski povoljnije, što je omogućilo i za pet odsto nižu cenu od početka ove godine.

Na sistem daljinskog grejanja priključeno je oko 80 odsto stambenog i poslovnog prostora u Majdanpeku, a korisnici grejanja sa korišećnjem drvne sečke kao energenta sada imaju dvadesetčetvoročasovno grejanje.

Komunalne usluge koje pruža JP „Vodovod“ Majdanpek – proizvodnja i distribucija vode, iznođenje smeća i odvođenja otpadnih voda nisu menjane od septembra 2020. godine.

Prema važećem cenovniku građani za iznošenje smeća po kvadratu plaćaju 5,09 dinara, a ostali korisnici 16,34 dinara po kvadratu.

Majdnapečani proizvodnu i distribuciju vode po kubiku plaćaju 59,9 dinara, a odvođenje otpadnih voda 22,33 dinara.

Užičani redovne platiše komunalnih usluga

Za stan u centru Užica, površine 60 kvadratnih metara, mesečni račun za usluge obuhvaćene sistemom objedinjene naplate, uključujući i grejanje, iznosi oko 10.000 dinara.

Iako je cena grejanja u Užicu od 1. januara odlukom Gradskog veća trebalo da bude povećana za 9 odsto, ta odluka je prolongirana do 1. juna ove godine.

Tako će Užičani još šest meseci nastaviti da grejanje plaćaju 99,6 dinara po kvadratnom metru. Mazut u Užicu koristi jedna kotlarnica, koja ima veliku pokrivenost, pa ovaj energent čini trećinu ukupne potrošnje energenata. Dve trećine potrošnje odnosi se na gas.

Prema rečima direktora JP Gradska toplana, Branka Filipovića, Užičani grejanje plaćaju redovno, pa je procenat naplate preko 90 odsto.

-Nemamo problem sa naplatom. Domaćinstva plaćaju uglavnom redovno, a kod privrede je naplata skoro 100 posto, rekao je Filipović za Danas.

Slična situacija je i kada je reč o vodi, čija je cena za domaćinstva, sa uračunatim PDV-om, 65 dinara po kubnom metru utrošene vode. Ova cena se, prema rečima direktora užičkog Vodovoda, Duška Ljujića, nije menjala od oktobra 2020. godine.

– Problematično je oko četiri do pet odsto potrošača, koji uopšte ne plaćaju vodu. Zadovoljni smo nivoom naplate, koji je preko 90 odsto, u šta ulazi i naplata ranijih dugovanja, objašnjava Ljujić.

Isto objašnjenje važi i za ostale komunalne usluge koje se naplaćuju preko Sistema objedinjene naplate, Javnog preduzeća Stan.

-Naplata komunalnih usluga je na nivou od oko 95 odsto. To ne znači da taj procenat građana redovno plaća mesečni račun, već da, ako je ukupan dug sto miliona dinara, mi mesečno naplatimo 95 miliona. U tu sumu ulazi i naplata računa za koje potrošači duguju više meseci, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

U okviru računa Sistema objedinjene naplate građani Užica plaćaju, između ostalog i odvoz i deponovanje smeća, po ceni od 8,25 dinara po kvadratnom metru stambene jedinice.

Za stan u centru Užica, površine 60 kvadratnih metara, mesečni račun za usluge obuhvaćene sistemom objedinjene naplate, iznosi oko 10.000 dinara, ukoliko je u njega uračunata cena grejanja, kao najveća stavka.

Bez nje, ovaj račun iznosio bi oko 3.500 dinara.

Niš: Grejanje najveća stavka

Javno-komunalno preduzeće “Gradska toplana” ove grejne sezone naplaćuje fiksni deo daljinskog grejanja u Nišu po 24,28 dinara za kvadratni metar u stambenom prostoru.

Cena isporuke toplotne energije za varijabilni deo je 4,89 dinara po kvadratu.

JKP “Naisus” isporučuje vodu Nišlijama po ceni od 69,90 dinara po kubnom metru.

JKP “Medijana” naplaćuje građanima 6,61 dinar po kvadratnom metru stana za odvoženje smeća.

Uporedne cene vode, grejanja i komunalnih usluga u Kragujevcu, Majdanpeku, Užicu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Novom Pazaru 2Nišlija Lazar Petrović kaže da je za stan od 72 kvadratna metra u decembru platio 7.898 dinara za objedinjenu naplatu komunalnih, stambenih I drugih usluga I naknada.

“U računu je, naravno ,najveća stavka daljinsko grejanje. Toplana je za novembar obračunala za fiksni deo isporuke toplotne energije 1.866, a za varijabini deo 5.673 dinara. U računu stoji da sam 216 dinara platio održavanje unutrašnih grejnih instalacija. Tu je sad umanjenje za neku akontaciju iz avgusta od 2.712 dinara. Kako I šta Toplana obračunava je viša matematika”, kaže ovaj Nišlija.

Petrović dodaje da je za njegovu tročlanu porodicu u tom mesecu stigao račun od 751 dinar za skupljanje komunalnog otpada, za vodu 873 I za kanalizaciju 194 dinara.

Zrenjanin: Gradjani i privreda duguju za grejanje

U Zrenjaninu cena vode po m3 za građane 29,36 dinara, za privredu 69,29 dinara, a za ustanove i organizacije 62,24 dinara
Zrenjanici plaćaju i otpadnu vodu i to gradjani 30,03 dinara po m3, privreda 67,59 dinara, organizacije i ustanove 57,08 dinara po kubnom metru.

Procent naplate računa je 91 odsto u kategoriji domaćinstva. a 100 odsto u kategoriji privreda.

Cena daljinskog grejanja po utošku je 5,16 dinara za utrošenu eneriju po kilovat satu, a fiksni deo računa iznosi 29,76 dinara po kvadratnom metru grejne površine

Domaćinstva duguju Gradskoj toplani Zrenjanin 36,4 miliona dinara, a privrede 23 miliona dinara.
U Zrenjaninu iznošenje smeća za individualne kuće iznosi7,81 po kvadratnom metru, za kućne savete 9,26 dinara. U naseljenim mestima ova usluga košta 8, 39 dinar. Ustanove plaćaju 6,81 dinara, privreda 9,27 dinara, a paušalci plaćaju za iznošenje smeća od 617,61 do 1973,41 dinara

Dugovanje građana prema preduzeću JKP “Čistoća i zelenilo”, za uslugu iznošenja i deponovanja komunalnog otpada, na dan 30.12.2021. godine, iznosi 59.303.233,92 dinara, dok dugovanje privrede prema preduzeću iznosi 30.084.465,71 dinara.
Zrenjanin ima 23.000 domaćinstava priključenih na gas, kao i celu privredu, ali od kada je krajem 2020. godine gasna mreža ustupljena JP Srbijagas, u tom gradu više nema ni dispečera, ni naplatnog mesta za potrošače gasa, niti mesta gde se mogu dobiti informacije.

Novi Pazar: Poništena odluku o poskupljenju cena grejanja

Gradski parlament, u Novom Pazaru, na poslednjem prošlogodišnjem zasedanju poništio je odluku o poskupljenju cena grejanja.

Krajem oktobra, odbornici Skupštine grada, uvažili su zahtev JKP „Gradska toplana“ i cene grejanja povećali za 10 odsto. Za toliko su povećane cene za korisnike kod kojih se utrošak obračunava na osnovu površine objekta i za isti procenat uvećan je varijabilni deo kod potrošača koji grejanje plaćaju prema potrošnji.

Prema tom cenovniku, koji je važio dva nepuna meseca,cene grejanja su bile 124,3 dinara po kvadratu za stambene površine, koje se plaćaju cele godine, a 370,7 dinara po metru kvadratnom za poslovni prostor, koji se plaća šest meseci.

Za korisnike koji grejanje plaćaju po utrošku, varijabilni deo za stambene objekte bio je 5,88 dinara, a 8,29 dinara po kilovat satu za poslovni prostor. Međutim, gradska skupština je poništila svoju prethodnu odluku uz obrazloženje da je lokalna samouprava „Gradskoj toplani“ obezbedila „nedostajuće energente, pa nema potrebe za povećanjem cena grejanja“.

Sada Novopazarci plaćaju grejanje 112 dinara po kvadratnom metru za stambeni prostor i 334 dinara po kvadratu za poslovni prostor.

Sa starim cenovnicima, u ovu godinu, ušla su i preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Gradska čistoća“.

Iznošenje smeća građani plaćaju 6 dinara po kvadratu. Od 24 – 37 dinara, u zavisnosti od delatnosti i veličine objekta, plaćaju pravna lica i 60 dinara po kvadratnom metru plaćaju kockarnice.

Za vodu i kanalizaciju građani plaćaju 60 dinara po kubiku, 135 dinara pravna lica i 194 dinara kamenjare, klanice i autoperionice,

Prema izveštajima o poslovanju, ova tri komunalna preduzeća prošlu godinu završila su sa dugom većim od 850 miliona dinara. Na vrhu lestvice je „Gradska čistoća“ sa dukom većim od 400 miliona, 252 miliona su dugovanja JKP „Vodovod i kanalizacija“ i 203 miliona dinara dug je „Gradske toplane“.

Skoro toliko, do kraja maja prošle godine, dugovali su građani za pružene usluge. Novopazarci su dugovali za vodu, grejanje i iznošenje smeća 834 miliona dinara – 390 milion za vodu, za iznošenje smeća 325 miliona i 119 miliona dinara za grejanje.

Novi Sad: Potraživanja Novosadske toplane do 30. decembra iznose skoro tri milijarde

Ukupna dugovanja Novosađana prema Javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija za utrošenu hladnu vodu iznose čak 708 miliona dinara. Od tog iznosa 287 miliona duguju pravna lica u poslednje tri godine. Fizička lica duguju 421 milion dinara.

– Preko objedinjene naplate JP „Informatika“, dug je 406 miliona, a preko direktne naplate Vodovoda i kanalizacije dug je 15 miliona dinara.

Dugovanja za fizička lica odnose se na prethodnu godinu – naveli su u pisanom odgovoru za Danas iz Vodovoda i kanalizacije.

Novosađane hladna potrošna voda, u okviru racionalne potrošnje za individualne i kolektivne potrošače košta 88.96 dinara po kubnom metru, dok blok tarifa za obe vrste potrošača iznosi nešto manje od 163 dinara po kubnom metru. Istu količinu vode poslovni potrošači plaćaju 209 i po dinara.

Iz Novosadske toplane rekli su nam da i pored povećanja cene prirodnog gasa, nije bilo povećanja cene grejanja.

– I pored činjenice da je cena gasa u novembru 2021. godine u odnosu na januar iste godine bila viša za 47.54 odsto, Toplana je i narednu plansku godinu ušla bez povećanja cena – istakli su iz Toplane, napomenuvši da će zbog toga planirani pozitivni poslovni rezultat biti manji.

Iz Toplane su dodali da korisnici njihovih usluga ne treba da očekuju poskupljenje cena pruženih usluga, i naglasili da će zahtev za korekciju cena toplotne energije biti podnet samo u slučaju da porast cene energenata ugrozi poslovanje tog preduzeća.

Naknada za grejanje, za zgrade kod kojih se grejanje obračunava po kvadratnom metru iznosi 90,23 dinara, uz podrazumevanih 30 dana grejanja. Cena grejanja po danu je nešto više od 3 dinara po kvadratnom metru, dok je za korisnike koji imaju kalorimetre, cena za utrošenu energiju 5.23 dinara po kWh, odnosno 243.91 dinar po kw za instalisanu snagu.
Za toplu vodu, građani Novog Sada plaćaju 5.23 dinara po kWh, dok kubni metar utrošene tople vode košta 224,3 dinara.
Ukupna potraživanja Novosadske toplane do 30. decembra prošle godine iznose skoro tri milijarde, odnosno 2.879.325.941 dinara, od čega su većina potraživanja od stambenih korisnika, ukupno 2.189.022.831 dinara. Poslovni korisnici usluga duguju nešto više od 690 miliona dinara.
Gradska čistoća za sakupljanje, transport i deponovanje otpada u Novom Sadu naplaćuje 162.69 dinara po članu domaćinstva, dok žitelji Sremskih Karlovaca 161 dinar, takođe po članu domaćinstva, uz 77 dinara po prostornoj jedinici na teritoriji te opštine.

Dimničarina se naplaćuje dinar po kvadratnom metru. Deratizacija i dezinsekcija košta 0.42 dinara po kvadratnom metru za individualne korisnike, odnosno dinar i po za poslovne korisnike. Ta stavka se ne obračunava korisnicima sa Čeneja, Kisača i Stepanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari