Javnom komunalnom preduzeću „Komunalne službe“ Požarevac predat je na korišćenje novi kamion, nabavljen iz sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Požarevca, čime je vozni park ove firme postao bogatiji za jedno savremeno osnovno sredstvo neophodno u sektoru održavanja javne higijene. Ovu priliki predstavnici lokalne samouprave iskoristili su kako bi javnosti predstavili planove za naredni period.


Prisustvovali su: poslanik i čelnik Fonda za zaštitu životne sredine Žarko Pivac, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević i njegova zamenica Vukica Vasić, predsednik Skupštin grada Miomir Ilić i njegov zamenik Milić Jovanović, kao i zapošljeni u ovom Javnom preduzeću. – Dobili smo vozilo marke „Mercedes“, auto smećar izuzetnog kvaliteta, tako da sa ovim vozilom i još dva koja bi trebalo da stignu, imaćemo znatno osavremenjen vozni park, čime ćemo odgovoriti svim obavezama tokom ovih zimskih dana koji su pred nama. Ističem zadovoljstvo, u ime radnika Javnog komunalnog preduzeća, i zahvalnost čelnicima grada Požarevca za brigu koju pokazuju za naš rad. Ovo vozilo košta 5,5 miliona. Republika je dala subvenciju 20 osto, a ova dva smećara koja dolaze do kraja meseca su vrednosti oko 17 miliona dinara. Sve to govori da su ulaganja za 2011. godinu bila izuzetno velika i mislim da je naša osposobljenost danas na zavidnom nivou. S pravom ističemo da smo na neki način, pogotovo za Braničevski okrug, lideri u poslu koji radimo, istakao je ovom prilikom direktor JKP „Komunalne službe“ Slobodan Jović.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević čestitao je Javnom preduzeću „Komunalne službe“, na rezultatima ostvarenim na trogodišnjem poslovanju. – Potrošeno je oko 122 miliona dinara za kupovinu i proširenje voznog parka, za unapređenje pijaca, uređenje groblja u Kostolcu i Požarevcu i mislim da građani Požarevca mogu da prepoznaju da gradska vlast, odnosno koalicija na vlasti, zajedno sa JKP daje maksimalnu snagu, energiju i podršku da naši sugrađani imaju što bolje životn uslove i standard. Preko 90 miliona je već uloženo u vozni park i ostalu opremu koja je nabavljena za ovo vreme. Očekuju se još dva smećara i jedno kiper vozilo. Misalim da smo na putu da realizujemo Lokalni plan za upravljanjem komunalnim otpadom koji smo usvojili pre godinu i po dana. U naredne tri godine, koliko je još ostalo, završićemo sve ono što je potrebno, kako bi JKP bilo spremno za nove izazove. Novi izazov je i buduća regionalna deponija, trenutno smo u raspisivanju nabavke za Regionalni plan za upravljanjem komunalnim otpadom koji će odrediti lokaciju buduće regionalne deponije. Rade se projekti transfer stanica, jedne u Kostolcu, jedne u Požarevcu, koje će dati mogučnost transfera komunalnog otpada iz grada Požarevca u buduću regionalnu deponiju. Normalna je stvar da ćemo morati da proširimo vozni park Komunalnog preduzeća kako bismo omogučili da se sakupi svo smeće, odnosno sav komunalni otpad sa teritorije grada Požarevca, podrazumevajući i sva sela. Treba da izdvojimo oko 450 miliona kako bismo lokalni plan završili i nadam se da će u naredne dve do tri godine sve biti privedeno kraju što se tiče rekultivacije Jeremijinog polja i gradskih utrina, odnosno postoječih deponija, zatim izgradnje dve nove transfer stanice, kupovine opreme i aparata i da na kraju zajedno sa Evropskom unijom, Ministrastvom za zaštitu životne sredine i svim lokalnim zajednicama sa teritorije Braničevskog okruga. Izgradimo deponiju i počistimo sva divlja smetilišta. Tek tada ćemo moći da kažemo da smo stvarno sredina zaštićena u potpunosti, rekao je gradonačelnik.

Čelni čovek budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Žarko Pivac istakao je da će sve ono što je bilo planirano u 2011. godini biti realizovano u narednih mesec-dva. – Znamo da ima velikih problema kada su u pitanju javne nabavke a, ono što se generalno odnosi na ulaganja u 2011. godini iz Fonda za zaštitu životne sredine, planirano je izdvajanje sredstava u visini od 78 miliona dinara. Mi nismo odustali od realizacije programa za 2011. godinu, samo smo odložili nabavku vozila za pranje kontejnera u vrednosti od 15 miliona koje će, u zavisnosti od priliva sredstava, biti realizovana u ovoj ili početkom naredne godine – rekao je Pivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari