Reagujući na izjavu predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Zorana Stankovića, da će „od sledeće godine Albanci sa juga Srbije – umesto zastave susedne države – na dan obeležavanja nezavisnosti Albanije 28. novembra morati da koriste obeležje u skladu sa Zakonom o nacionalnim manjinama“, Nacionalni savet Albanaca (NSA) ukazuje da „to pitanje nije u ingerenciji ovog vladinog organa“, te da je „to tendenciozan stav“.

U saopštenju NSA se podseća na Stankovićeve reči – „reći ćemo kako će izgledati zastava nacionalne manjine. Zastava može da ima osnovu zemlje, u konkretnom slučaju Albanije, ali njena površina mora u trideset procenata da se razlikuje od površine zastave Albanije. To je standard, to su međunarodni propisi koji važe svuda pa će važiti i u Srbiji. Za ovaj 28. novembar je kasno da albanska nacionalna zajednica dobije svoje obeležje, pošto nemaju predlog za zastavu nacionalnih manjina, ali nadam se da će to biti učinjeno naredne godine“.

NSA podseća da je „Koordinaciono telo administrativni-izvršni organ i ima četiri prioritetnih osnova, u svom delovanju i to prosvetu, socijalne probleme, ekonomski razvoj i povećanje kapaciteta civilnog društva“.

Nacionalni savet Albanaca slovom zakona ima obavezu „očuvanja i unapređenja nacionalnog identiteta Albanaca u Srbiji“, te stoga smatraju „da je pitanje zastave u isključivoj nadležnosti Albanaca Preševske doline, i u saradnji sa nadležnim institucijama Srbije ovo pitanje biće rešeno bez bilo kakvih predrasuda“. U saopštenju se navodi da „ zastava albanske nacionalne zajednice nije pitanje za pravnike Srbije, ni onih iz Albanije, nego pitanje identifikacije, istorije i tradicije“. Saopštenje je potpisao predsednik NSA Galip Bećiri.

Od svog osnivanja NSA, u čijoj nadležnosti je da u skladu sa Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola koji predviđa i izradu zastave nacionalne manjine nadležnim državnim organima nije dostavljen nijedan predlog, već se Dan državnosti Albanije 28. novembra obeležava na jugu Srbije kao Dan zastave, uz isticanje državnog simbola susedne države. Od 2003. godine Dan zastave je izazivao političke tenzije u Bujanovcu i Preševu, jer su Albanci sa javnih ustanova na taj dan skidali zastavu Republike Srbije i postavljali Republike Albanije pa je često intervenisala i policija. Poslednjih godina na taj dan zastava Republike Albanije stavlja se pored zastave Republike Srbije uz korišćenje zastava SAD i EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari