Osim lekcija o zdravom životu i zaštiti životne sredine, učenici u Pojasu Gaze od jeseni će kao fakultativan predmet moći da izaberu i hebrejski jezik. Novi predmet zvanično se zove „Upoznaj svog neprijatelja“.


Prošlo je gotovo dve decenije otkako je hebrejski predavan u školama u Gazi. Zvaničnici su nedavno, posle puno premišljanja, odlučili da ga ponovo uvedu kao opcionalni predmet, dok su turski i nemački ispali iz plana.

– Učeći hebrejski možemo razumeti strukturu izraelskog društva, način na koji oni razmišljaju. Arapski jezik je ključna stvar za Izraelce, oni ga koriste za svoje ciljeve. Za nas je Izrael neprijatelj. Deci predajemo jezik neprijatelja – rekao je Mahmud Matar, generalni direktor u Ministarstvu prosvete u Vladi ekstremističkog Hamasa, prenosi Njujork tajms.

Uprkos svim svojim problemima, a najozbiljniji su siromaštvo i ograničeno kretanje, Pojas Gaze može biti ponosan na svoju prosvetu: nepismenost među mladima 2010. je iznosila manje od jedan odsto, a na njenoj nevelikoj teritoriji postoji pet univerziteta. Problemi za škole u ovom podneblju veliki su kao planine, učionice u njihovim ruiniranim zgradama primaju po pedeset i više đaka u svakoj od tri smene. UN grade osam novih škola, ali zvaničnici kažu da je zbog očekivanog dupliranja stanovništva u narednoj generaciji (trenutno oko 1,6 miliona) potrebno stotine novih zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari