Koordinatorka Centra za ljudska prava u Nišu Lidija Vučković upozorila je juče da je osuđeniku niškog Kazneno-popravnog zavoda Igoru Naskoviću, koji je prošle i ove godine dva puta štrajkovao glađu zahtevajući premeštaj u neki od zatvora na Kosovu i Metohiji ugrožena bezbednost.


– Naskoviću je ugrožena bezbednost jer se njegov zahtev da kaznu služi u nekom od zatvora na Kosovu, kako bi porodica koja je siromašna i živi u selu Gornje Kušce kod Gnjilana mogla da ga posećuje, među osuđenicima doživljava kao politički zahtev da se prizna nezavisnost Kosova. Mada je on sada smešten u izdvojenom Odeljenju posebnog nadzora ili zatvorskoj bolnici, postoji opasnost da mu drugi osuđenici naškode – rekla je Vučkovićeva na konferenciji za novinare.

Advokat Centra za ljudska prava Milan Jovanović podsetio je da je februara ove godine podneo molbu za Naskovićev premeštaj Upravi za izvršenje zavodskih sankcija i nadležnim sektorima Ministarstva pravde, u skladu sa sporazumom između SRJ i Unmika. Nakon što je Nasković 52 dana štrajkovao glađu, a nadležni organi nisu doneli odluku o premeštaju, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zahtevao je od Republike Srbije hitno dostavljanje Naskovićeve medicinske i druge relevantne dokumentacije. Na preporuku Evropskog suda Nasković, kojem su život i zdravlje bili ugroženi, marta ove godine prekinuo je štrajk glađu, a njegova molba za premeštaj je odbijena. Nasković je osuđen na 18 godina i tri meseca zatvora zbog ubistva, a kazna mu ističe 2021. godine. Iz zatvora sa Kosova prebačen je 2004. godine u zatvor u Sremsku Mitrovicu, a od 2007. je u KPZ Niš.

Štrajkovi glađu

U Centru za ljudska prava saopšteno je da advokati Centra trenutno zastupaju desetak osuđenika iz zatvora u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Zabeli koji štrajkuju glađu, kao i onih koji zahtevaju premeštaj iz jednog u drugi zatvor iz religijskih ili drugih razloga ili su disciplinski kažnjeni samicom, a protiv njih je korišćena sila u incidentu zbog kojeg je disciplinski postupak pokrenut. U okviru projekta „Korak po korak kroz proces reforme zatvaranja“, Centar sprovodi i istraživanje i monitoring korupcije u zatvorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari