„Upozoravamo direktore škola...“: Posle štrajka stigao dopis Ministarstva prosvete 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Direktore osnovnih i srednjih škola sačekalo je jutros pismo ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović u kome ih upozorava na propuste koje su načinili u vezi sa štrajkom prosvetnih radnika.

Dopis se juče popodne pojavio na društvenim mrežama, u grupama koje okupljaju zaposlene u školama, deljen je i u direktorskim viber grupama, ali je više beogradskih direktora osnovnih i srednjih škola potvrdilo sinoć Danasu da ga do kraja radnog vremena nisu dobili.

Jutros nam javljaju da je ipak stigao.

U razgovorima sa više direktora potvrđeno nam je da je juče škole obilazila prosvetna inspekcija koja je od direktora tražila podatke o načinu realizacije štrajka, da li je sindikat valjano obavestio upravu o tome, da li je sindikat legitiman…

Jedan direktor kaže da su dan pre štrajka morali da popune tabelu o tome koliko će zaposlenih štrajkovati 16. septembra, pa pretpostavlja da je dopis Ministarstva prosvete pod nazivom „Postupanje direktora škola u situacijama obustave rada u školi“ usledio nakon što je inspekcija uočila da se prijavljeno i stvarno stanje razlikuju.

„U vezi sa obustavom rada škola koja je realizovana danas, 16. septembra 2024. godine, ukazujemo na propuste direktora škola koji se odnose na najavu obustave rada i obaveštavanje roditelja/drugih zakonskih zastupnika i Ministarstva prosvete o organizaciji rada škola kada nema nastave“, piše u dopisu u koji je Danas imao uvid.

Dodaje se da je Ministarstvo prosvete od direktora škola zatražilo precizne, proverene podatke o broju nastavnika koji su obustavili rad, ali je utvrđeno da značajan broj podataka ne odgovara činjeničnom stanju u školama.

„Od direktora se očekuje objektivno izveštavanje u vezi sa obustavom rada i svim drugim pitanjima od značaja za rad škola. Takođe, direktori se obavezuju da uvek vode evidenciju o nastavnicima koji su obustavili rad“, stoji u dopisu Ministarstva.

Nadležni su upozorili direktore škole da nije dozvoljeno obaveštavanje roditelja, kao i učenika, o tome da učenici ne treba da dođu u školu kada nastavnici obustavljaju rad.

„Ova postupanja su neprihvatljiva, jer su odluke o načinu sindikalne borbe regulisane zakonom. U vezi sa navedenim, upozoravamo direktore škola na neophodnost kontrole komunikacije sa roditeljima učenika o pitanjima koja se tiču organizacije rada škole, posebno kada se u pozivima koje potpisuje kolektiv, pozivaju i roditelji da učestvuju u protestima. Od direktora škola se očekuje da organizuju bezbedan boravak učenika u školi u kojoj su nastavnici obustavili rad“, stoji u dopis.

Ministarstvo je ovim razljutilo rukovodice obrazovnih ustanova koji se pitaju da li je trebalo da prećute da juče neće biti nastave, a da učenici dođu u školu i da se odmah vrate kući, jer tamo gde je većina kolektiva štrajkovala nije bilo moguće organizovati nastavu.

Posebno im smeta ton dopisa u kome ih prosvetna vlast na više mesta „upozorava“, jer, kako kažu, oni su činovnici države i postupaju kako Ministarstvo od njih zahteva.

Prema našim saznanjiima, za sada direktorima nije rečeno hoće li biti sankcija za zaposlene koji su učestvovali u jučerašnjem štrajku.

Inače, Ministarstvo je juče saopštilo da je od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su bili skraćeni u 339 osnovnih škola.

Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika. Časovi su bili skraćeni u 125 srednjih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari