Upozorenje advokata povodom hapšenja aktivista 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Grupa advokata iz Srbije izrazila je duboku zabrinutost zbog talasa neosnovanih maltretiranja, uznemiravanja, hapšenja, privođenja, saslušanja, pretresanja, pritvaranja i oduzimanja imovine brojnih aktivista širom Srbije koja su očigledno motivisana njihovim javnim istupanjima i učešćem na nedavno održanim protestima u Beogradu, naveli su u saopštenju.

Smatraju više nego očiglednim da se radi o gruboj zloupotrebi represivnog aparata države protiv građana koji se na legitiman način koriste svojim neprikosnovenim i neotuđivim pravima na slobodu govora, okupljanja i udruživanja.

“Upozoravamo da se ovakvim postupanjem nosilaca pravosudnih funkcija dovodi u pitanje kredibilitet celokupnog pravosudnog sistema i podsećamo da su oni dužni da svojim ponašanjem i postupanjem građanima ulivaju poverenje u sopstvenu nezavisnost i samostalnost”, ukazali su advokati.

Potpisnici saopštenja su Rodoljub Šabić, Dejan Putniković, Luka Jovanović, Dragana Milutinović, Ana Matić, Ivan Ninić, Jovan Rajić, Miroslav Živković, Aleksandar S. Petrović, Bojan Čedić, Zlata Rašević, Ivan Vukoje i Čedomir Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari