Sirijski zvaničnici naredili su pripadnicima oružanih snaga da pojačaju patrole u blizini granice s Turskom, što se tumači kao poruka vlastima u Ankari da ne pokušavaju da uspostave tampon zonu u Siriji, piše Gardijan.

Diplomate u Bejrutu i Ankari takođe smatraju da je nedavni ulazak sirijskih snaga u pogranično selo Kirbet al Džuz, za koji režim u Damasku tvrdi da je bio motivisan željom da se uđe u trag disidentima, u stvari predstavljao skrivenu pretnju Turskoj, koja je zaoštrila retoriku prema predsedniku Sirije Bašaru al Asadu, koji je na udaru kritika zbog nasilja koje primenjuje protiv demonstranata.

Posle govora koji je održao sirijski lider, turski zvaničnici dali su mu rok od sedam dana da počne da sprovodi reforme i prestane nasilan obračun prema učesnicima antivladinih protesta, budući da se procenjuje da je najmanje 1.400 ljudi stradalo u oružanim akcijama sirijske vojske. Najmanje 18 osoba ubijeno je, a desetine njih je ranjeno tokom demonstracija koje su u petak održane širom Sirije, u glavnim uporištima petomesečne narodne pobune. Inostrani analitičari ocenjuju da su napadi snaga bezbednosti na demonstrante postali čest prizor, zbog čega Ankara ima razloge da sumnja u tvrdnje svojih bivših saveznika u Damasku o posvećenosti procesu reformi.

Predstavnici britanske vlade posetili su nedavno na jug Turske da bi razgovarali sa Sirijcima koji su pobegli iz svoje države i koji sada žive u izbegličkim kampovima u toj susednoj zemlji. Neimenovani predstavnik britanskog ministarstva inostranih poslova izjavio je za Obzerver da su diplomate imale priliku da čuju svedočanstva o događajima u napuštenom pograničnom gradu Džis al Šuguru i okolnim selima u prvoj polovini juna, kada je sirijska vojska izvela brojne racije i sprovela oružane akcije na tom području, zbog čega je gotovo celokupno lokalno stanovništvo napustilo svoje domovine i prešlo na teritoriju Turske.

Između ostalog, istraženi su navodi o učešću iranskih vojnika u oružanim operacijama koje sprovode sirijske trupe, piše britanski list. Humanitarni tim Ujedinjenih nacija stigao je juče u Siriju, kako bi utvrdio razmere krize, navodi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari